Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Strana Le Penovej porazila Emmanuela Macrona. Ako dopadli voľby v ostatných krajinách EÚ?
Zdielať na

Strana Le Penovej porazila Emmanuela Macrona. Ako dopadli voľby v ostatných krajinách EÚ?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V tohtoročných eurovoľbách hlasovalo viac voličov ako v roku 2014. Účasť bola nad 50 percent, pričom v predchádzajúcich bola 42,6 percenta. Eurovoľby zamiešali tento rok karty nie len na Slovensku. Dôkazom je napríklad Francúzsko, kde krajne pravicové Národné združenie Marine Le Penovej porazilo proeurópsku stranu Republika v pohybe (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Pozrite sa, ako dopadli voľby v iných krajinách ako napríklad v Maďarsku, Chorvátsku, či v Česku.

Krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej podľa predbežných výsledkov vyhralo voľby do EP vo Francúzsku, porazila tak stranu Republika v pohybe (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Jeho koalícia Obroda, ktorej základom je strana REM získala 22,4 percentá hlasov, Le Penovej strana získala 23,7 percenta hlasov. Vo Francúzsku si výrazne polepšili aj zelení, ktorí skončili tretí s 13 percentami hlasov. 

Najväčším prekvapením je podľa francúzskych médií zrejme vzostup enviromentálnej strany Európa Ekológia -Zelení (EELV), ktorá výrazne prekročila odhady predvolebných prieskumov. Do EP sa tiež dostali republikáni, ktorí získali cez osem percent hlasov a socialisti, ktorí prekročili šesť percent rovnako ako ľavicová strana LFI.

Výsledky volieb v Česku

Oficiálne výsledky volieb do EP v Českej republike. Strana Andreja Babiša ANO získala až 6 mandátov z 21. 

Strana Platné hlasy
číslo abs. v %
30 ANO 2011 502 343 21,18
5 Občanská demokratická strana 344 885 14,54
27 Česká pirátská strana 330 844 13,95
26 STAROSTOVÉ (STAN) s regionálními partnery a TOP 09 276 220 11,65
28 Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) 216 718 9,14
39 Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová 171 723 7,24
9 Komunistická strana Čech a Moravy 164 624 6,94

Ako dopadli voľby do EP na Slovensku nájdete v článku TU: 

​Celú situáciu sme sledovali v reportáži ONLINE. Všetky zaujímavé informácie nájdete TU:

V poľských voľbách podľa odhadov zverejnených EP zvíťazila Kaczyńského vládna strana PiS so 42,4 percentami. 

V Chorvátsku, ktoré je od roku 2013 najmladším členom únie, zvíťazilo podľa predbežných výsledkov konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) s 23 percentami. Druhí skončili sociálni demokrati so 17,9 percentami hlasov. 

V Slovinsku podľa predbežných výsledkov zvíťazila kolícia SDS + SLS, ktorá získala 26,5 percenta. Tesne za nimi sú sociálni demokrati s 18,6 percentami hlasov voličov.

Grécka opozičná konzervatívna Nová demokracia vo voľbách podľa odhadov EP porazila s 33 percentami vládne ľavicovú formáciu SYRIZA, ktorá získala 23,9 percent. Líder SYRIZA  premiér Alexis Tsipras reagoval na výsledky volieb tak, že oznámil vypísanie predčasných parlamentných volieb. Pohoršili si ale vládni konzervatívci na Cypre, ktorí lavicu- Pokrokovú stranu pracujúceho ľudu (AKEL) porazili len tesne s 29 percentami, pričom AKEL získala 27 percent. 

 V Bulharsku podľa odhadov jasne vyhralo hnutie Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisov s 31,3 percentami.

Na Malte vyhrali voľby do EP sociálni demokrati premiéra Josepha Muscata s 55,9 percentami hlasov, druhí skončili nacionalisti s 36,2  percentami. Výsledky sú zatiaľ len odhady EP. 

V Dánsku zvíťazili podľa doterajších výsledkov strana liberálov Venstre s 23,6 percentami hlasov. Tesne za nimi skončili sociálni demokrati s 21,5 percentami.

V Holandsku zvíťazila podľa odhadov strana stredo-ľavicová PvdA s 18,1 percentami, druhá skončila konzervatívne-liberálna strana VVD (15%).

Podľa odhadov v Írsku zvíťazila strana liberálno-konzervatívna s 29 percentami a druhí skončili republikáni  Fianna Fáil Party s 15 percentami. Vo Fínsku zase zvíťazila strana KOK s 20,7 percentami, na druhom mieste je strana VIHR s 15,9 percentami.

V Portugalsku zvíťazili podľa odhadov socialisti PS s 33,8 percentami, na druhom mieste sú sociálni demokrati PSD s 22,7 percentami hlasov.  

Voľby do EP V Rakúsku podľa odhadov vyhrala strana ÖVP - Österreichische Volkspartei s 34,9 percentami, porazili tak sociálnych demokratov SPÖ, ktorí získali 23,4 percent.  V Rumunsku sa do EP mali zase dostať sociálni demokrati PSD s 25,7 percentami a s rovnakým počtom hlasov skončili národní liberáli PNL. Za nimi je aliancia koalície 2020 (USR+PLUS) s 23,9 percentami. 

Eurovoľby v Maďarsku podľa predbežných výsledkov vyhral Orbánov Fidesz s 52 percentami, ľavicová Demokratická koalícia má 16 percent hlasov voličov.  

Nedeľné voľby do Európskeho parlamentu v Taliansku vyhrala podľa predbežných výsledkov pravicová Liga ministra vnútra Mattea Salviniho.  Táto populistická, protiimigračná strana si pripísala 29 percent hlasov. 

Víťazstvo Merkel 

Do Európskeho parlamentu smerujú aj zástupcovia protiimigračnej a k únii veľmi kritickej Alternatívy pre Nemeceko (AfD), ktorá získala 10,8 percenta hlasov. a tiež aj dvojica opozičných strán - Ľavica a slobodní demokrati (FDP) s 5,4 percentami hlasov. Voľby v Nemecku vyhrala konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkel s 28,7 percentami. Druhí skončili Zelení s 20,7 percentami, tretí podľa odhadov skončili sociálni demokrati (SPD)  s 15,6 percentami hlasov. 

Voľby do EP v Španielsku vyhrali podľa predbežných výsledkov vládni socialisti premiére Pedra Sáncheza s 32,83 percentami hlasov. Druhí skončili liberálni konzervatívci s 20,12 percentami.

Aktualizované výsledky volieb krajín EÚ - konkrétnych politických subjektov, do Európskeho parlamentu nájdete TU: 

Pozrite sa, ako to vyzeralo počas eurovolieb v politických stranách pred vyhlásením výsledkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy