Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Parlament riešil návrh o povinnej školskej dochádzke. Do NR SR prišli aj rodičia, ktorým zomreli deti
Zdielať na

Parlament riešil návrh o povinnej školskej dochádzke. Do NR SR prišli aj rodičia, ktorým zomreli deti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo štvrtok toho bolo v parlamente v pláne veľmi veľa. Okrem rokovania pléna, aj stranícke tlačové besedy či debata o štátnej ochranke Roberta Fica. Premiéra Petra Pellegriniho vyspovedali ohľadom návštevy v Bielom dome. Ministerka vnútra Denisa Saková zase odpovedala na otázky ohľadom problémy s pracoviskom cudzineckej polície. Medzi vládnymi návrhmi, ktoré sa riešili bola aj povinná školská dochádzka, či novela týkajúca sa podpory pôdohospodárstva. Niektoré návrhy sa schváliť podarilo, iné skončili v koši.

Poslanci v Národnej rade na  45. schôdzi schválili hneď niekoľko bodov, pričom rokovali aj o opozičných. Tie už ale tradične skončili takpovediac v koši. Na pretrase boli témy ako povinná školská dochádzka, podpore v pôdohospodárstve, ale aj to, či by Robert Fico naozaj mal mať ochranku. 

Rodičia, ktorým zomreli deti, prišli do NR SR

V národnej rade bola reč aj o vyložene smutnej téme. Prišli tam totiž niektorí rodičia, ktorým zomreli deti po pochybeniach pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Podľa nich je prístup k informáciám po zosnulom v súčasnosti pre pozostalých komplikovaný a prebyrokratizovaný. Poslanci za Sme rodina to chceli v zákone zjednodušiť, avšak koalícia im to zamietla.
"Pán Fico s pánom Pellegrinim sa teraz idú predháňať pred voľbami, že kto rozdá viac sociálnych balíčkov, ale týmto ľuďom nechcú pomôcť. Videli sme to dnes pri hlasovaní," vyjadril sa Boris Kollár, predseda hnutia Sme Rodina. "Samozrejme, vždy musí byť vyvodená zodpovednosť, ak sa niečo stalo," skonštatovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Rodičia zosnulých detí boli už aj u premiéra Pellegriniho. Viac o prípade sa dozviete vo videu TU:

Problémy s povinnou školskou dochádzkou?

Strana SPOLU kritizovala procesy povinnej školskej dochádzky detí v poslednom roku, kedy sú v materskej škole. Podľa nich to môže spôsobiť viaceré problémy. Tento školský rok škôlky zamietli 11-tisíc žiadostí o miesto v štátnej škôlke. Očakáva sa, že budúci rok to bude rovnaké, ak nie ešte horšie. Na tlačovej besede to uviedla nezaradená poslankyňa NR SR a členka mimoparlamentnej strany Spolu Simona Petrík. "Rýchly návrh zákona o zavedení povinnej škôlky pre všetky päťročné deti situáciu ešte zhorší. Máme nedostatok učiteľov. Schválením návrhu päťročné deti vytlačia zo škôlky tie mladšie. Najhoršie to bude pre trojročné deti," povedala nezaradená poslankyňa.

Na júnovú schôdzu Petrík predloží návrh zákona, ktorý bude garantovať miesto v škôlke pre všetky deti od troch rokov. "Každý rodič by mal mať istotu, že keď jeho dieťa bude mať tri roky, bude mať nárok na cenovo dostupnú škôlku alebo ho samospráva odškodní aspoň vo výške rodičovského príspevku," vysvetlila. Podľa odborníka na školstvo strany Spolu Juraja Hipša je myšlienka zákona dobrá, aj keď návrh je nedomyslený. "Je prejavom arogancie a neodbornosti, ak neprejde takýto návrh verejnou odbornou diskusiou a pripomienkovaním," reagoval na to, že návrh nepredložilo ministerstvo školstva, ale traja koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

 Touto právnou úpravou sa povinná školská dochádzka predlžuje zo súčasných desať rokov na jedenásť rokov, pričom povinná školská dochádzka v materskej škole bude trvať jeden školský rok. Účinnosť návrhu novely zákona navrhujú na 1. septembra 2020. 

Problém s pracoviskom cudzineckej polície 

Počas rokovania Národnej rady sa poslanci ministerky vnútra Denisy Sakovej pýtali aj na tému - pracovisko cudzineckej polície. S ním sú totiž už dlhú dobu problémy, tvoria sa tam zástupy ľudí na niekoľko hodín. Týka sa to predovšetkým pracoviska v Bratislave. "Prebehla v roku 2018 reorganizácia úradu cudzineckej polície a jeho podriadených súčasti, kde presúvaním tabuľkových miest sme navýšili počty policajtov na stránkových pracoviskách najviac zaťažených oddelení cudzineckej polície policajného zboru," vyhlásila Saková. 

Podľa jej slov sa predpokladá približne 70 pracovných miest pre civilných zamestnancov na prijímanie žiadostí cudzincov, čím by odbremenili policajtov, ktorí by sa mohli venovať ďalším fázam rozhodovacieho procesu.

Pellegriniho návšteva u Trumpa

 Podľa Petra Pellegriniho bola jeho cesta do USA úspešná a do bodky splnila účel. Okrem iného vraj Donaldovi Trumpovi otvorene povedal aj o rizikách, ktoré vyplynú z toho, ak Američania uvalia clá na zahraničné autá.

"Tie dopady zavedenia ciel na automobily by neboli likvidačné len pre Nemecko, ale boli by zásadne negatívne aj na slovenskú ekonomiku, nakoľko zo Slovenska sa značné množstvo tých luxusnejších vozidiel vyváža priamo do USA," poznamenal. 

Video z návštevy Petra Pellegriniho u Donalda Trumpa si môžete pozrieť TU:

Ostane Ficovi ochranka?

Okrem rôznych návrhov sa riešila aj ochranka pre Roberta Fica. O nej Výbor pre obranu a bezpečnosť rokoval ale v režime "vyhradené", teda bez prítomnosti verejnosti a médií. Dôvody na to, aby mal expremiér Robert Fico naďalej ochranku trvajú. "Dokonca boli niektorí páchatelia identifikovaní a mali schopnosti urobiť to, čím sa Ficovi vyhrážali," povedal predseda Výbor pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko s tým, že vyhrážky smerovali aj Ficovým príbuzným, napríklad matke a manželke. "Jeho syn musel odísť zo Slovenska študovať," uviedol Hrnko s tým, že "niektorí nezniesli, že učia niekoho, kto sa volá Fico."  

Viac sa dočítate v článku TU:

Podpora pôdohospodárstva a komunikačná výchova

Medzi schválenými vládnymi návrhmi je napríklad komplexná novela, ktorá ma garantovať maximálnu mieru ochrany práv a právom chránených záujmov žiadateľov a potenciálnych žiadateľov v každej fáze uchádzania sa o príspevok z európskych štrukturálnych a investičných fondov. To znamená, že tieto procesy, keď žiadame o peniaze z eurofondov sa majú ešte vyprecizovať.

"Novela sa týka úpravy dvojkolového systému výberu žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku a rozsahu práv žiadateľov pri uplatnení obrany voči každému negatívnemu rozhodnutiu, jednoznačnosti existujúceho legislatívneho textu v oblasti finančného riadenia, ako aj vytvorenia priestoru pre zníženie administratívnej záťaže žiadateľa v etape posudzovania projektových zámerov," uviedol ku schválenej novele podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Pred rokovaniami na straníckych besedách bolo tiež veľmi dusno. Obyčajní ľudia kritizovali ministerstvo pôdohospodárstva, že rezort nechráni tých, ktorí chcú chrániť lesy. Svoje tvrdenie odôvodnili tak, že z európskych fondov boli určené peniaze na ochranu lesov, no tie peniaze údajne idú tým, ktorí lesy rúbu. Všetko podľa OĽaNO ide cez podozrivé firmy.  

Slovenská národná strana sa počas schôdze parlamentu zaoberala vyhodnocovaním projektu komplexnej komunikačnej výchovy od malých detí až po vysokoškolákov. Národniari tým totiž chcú dosiahnuť vyššiu mediálnu gramotnosť, aby vedeli rozoznávať hoaxy od skutočných informácií.

Pozrite si reportáž, v ktorej sa dozviete viac o téme Fico a jeho ochranka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy