Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini pred stretnutím s riaditeľmi nemocníc: Dostanú odo mňa hubovú polievku
Zdielať na

Pellegrini pred stretnutím s riaditeľmi nemocníc: Dostanú odo mňa hubovú polievku

BRATISLAVA / Študentská iniciatíva Premiér hľadá plesne v slovenských nemocniciach, pomôžme mu ich nájsť má za sebou ďalší diel. Petrovi Pellegrinimu vo štvrtok plesne vysvetľovali riaditelia nemocníc z celého Slovenska. Navyše mu mali predložiť ako alebo kedy situáciu vyriešia.

Deväť dní po stretnutí so študentmi, ktorí predsedovi vlády odovzdali knihu plesní zo slovenských nemocníc sa Peter Pellegrini stretol s riaditeľmi týchto zariadení, lepšie povedané, pozval si ich na koberček. Ráno pred stretnutím tento fakt ešte zdôraznil. ​"Páni riaditelia dostanú samozrejme dobrú hubovú polievku, priamo z mojich úst a aj pani ministerky a budú jasne vyzvaní, aby v najbližších týždňoch odstránili tieto stavy," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Po stretnutí ale už tento dátum ani premiér a ani ministerka zdravotníctva nezopakovali. "Budeme sa snažiť to, čo sa dá, čo v najkratšom čase odstrániť. Ale tam, kde si to vyžaduje väčší technický zásah, tak to bude trvať dlhšie," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Riaditelia nemocníc, kde boli plesne odfotené do takzvanej čiernej knihy zhodne skonštatovali, že nejde o priestory, v ktorých by sa zdržiavali pacienti. "Gro týchto fotiek je z priestorov technických suterénov. Tie najhoršie fotky sú z budovy, ktorá má 100 rokov," objasnil Milan Maďar, generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. 

Žilinská nemocnica sa vo svojom písomnom stanovisku zaslanom aj televízii JOJ ohradila, že študenti uprednostnili zábery zatečených podzemných priestorov pred izbami a sociálnymi zariadeniami, ktoré zrekonštruované boli:

​"Máme spätnú väzbu z regiónu, že ľudia, ktorí to tam poznajú, oceňujú našu prácu," povedal Igor Stalmašek, generálny riaditeľ FNsP Žilina. Tak ako vznikla čierna kniha plesní v slovenských nemocniciach ,vznikajú aj biele knihy toho, čo sa už podarilo napraviť. Pôvodne ich chceli robiť medici, no tentoraz ich predbehli nemocnice. "Čo sa týka našej bielej knihy, naším cieľom je poukázať postupne na to, že riaditelia a manžment nemocníc sa snažia vytvoriť prostredie vhodné 21. storočia, a to tak pre pacientov, ako aj personál a medikov," dodal Bálint Lovász, prezident študentskej rady vysokých škôl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy