Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na záchranu života veľakrát stačí vedieť tieto dve informácie a 4 postupy prvej pomoci
Zdielať na

Na záchranu života veľakrát stačí vedieť tieto dve informácie a 4 postupy prvej pomoci

BRATISLAVA / Zrejme ste v týchto dňoch zaregistrovali v slovenských uliciach viac dobrovoľníkov Slovenského Červeného kríža a o aktivitách tejto organizácie sa vôbec hovorí o čosi viac ako v bežné dni. Šéf tejto organizácie Viliam Dobiáš, prišiel aj do Novín o 12:00.

Keď niekto povie Červený kríž, väčšina ľudí si predstaví darovanie krvi, no v skutočnosti robia toho omnoho viac. "Slovenský červený kríž je veľký sociálny dom, je to veľká pošta, je to veľká reštaurácia. Varíme niekoľko tisíc jedál do domácností dôchodcov, ktorí sú na to odkázaní. Ročne doručujeme viac ako 200 tisíc potravinových balíčkov vrámci pomoci EÚ, z toho viac ako polovica je individuálne doručovanie jednotlivým rodinám, ktoré sú v núdzi. A máme tiež stacionáre či už denné alebo nepretržité," vysvetľuje Viliam Dobiáš s tým, že na tom všetkom sa podieľa viac ako 50 tisíc dobrovoľníkov. 

Dve základné informácie

S Červeným krížom súvisia aj kurzy prvej pomoci. "Keď sa niečo stane, tak v ľuďoch aj tak hrkne, že by aj chceli pomôcť, ale teraz začnú rozmýšľať v panike, čo treba robiť. Mám takú pomôcku. V každej situácii treba zistiť dve veci - prítomnosť vedomia oslovením a zatrasením, dôležité je spriechodniť dýchacie cesty zaklonením hlavy a počúvam a cítim či dýcha," vraví Dobiáš. 

​Štyri postupy prvej pomoci 

Na základe tejto kombinácie - vedomie, bezvedomie, dýcha, nedýcha, sú 4 odlišné postupy prvej pomoci, čím pokryjeme všetky životohrozujúce stavy: 

1. ak je pacient pri vedomí a dýcha: pomáhame podľa toho, čo postihnutý povie 

2. ak je pacient v bezvedomí, ale dýcha: postihnutého treba otočiť do stabilizovanej polohy

3. ak je v bezvedomí a nedýcha: začíname s resuscitáciou stláčaním hrudníka 30-krát a 2 vdychy 

4. ak je pri vedomí, ale nedýcha: väčšinou ide o dusenie jedlom - 5 úderov do chrbta a 5 stláčaní do brucha 

Ministerstvo zdravotníctva odporúča aj aplikáciu prvej pomoci. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy