Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mexiko vyhlásilo stav núdze pre smog. Školy museli uzavrieť
Zdielať na

Mexiko vyhlásilo stav núdze pre smog. Školy museli uzavrieť

Archívna reportáž

MEXIKO / Mexická vláda musela vyhlásiť mimoriadne opatrenia pre vysoko zamorený vzduch v hlavnom meste a jeho okolí. Pre smogovú situáciu uzavreli už aj všetky štátne a súkromné školy. Obyvatelia by mali minimálne vychádzať von.

V hlavnom meste a v jeho okolí žije okolo 20 miliónov ľudí. Pre silnú smogovú situáciu vláda nariadila uzavrieť všetky štátne a súkromné školy. Deti ale aj ostatní obyvatelia sa majú vyhnúť fyzickej záťaži. Mali by zostať doma a nepoužívať kontaktné šošovky. V hlavnom meste Mexiko už vyhlásili aj stav núdze. 

Viditeľnosť je v metropole veľmi malá a v ovzduší je prach a dym. Zamorenie podľa meteorológov súvisí s dlhodobým mimoriadnym suchom. Situáciu naviac zhoršujú lesné požiare v okolí, ktoré zamorenie zvyšujú na úroveň ohrozujúcu ľudské životy. 

Mexický prezident  Andrés Manuel López Obrador v stredu na tlačovej konferencii upozornil, že úroveň znečistenia vzduchu je krajne poľutovaniahodná. 

Ovzdušie na Slovensku 

Kvalita ovzdušia sa zhoršuje aj na Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav monitoruje ovzdušie na Slovensku na 38 staniciach."Smogový varovný systém funguje pre štyri látky - PM10, ozón, oxid siričitý a oxid dusičitý. Najčastejšie dochádza k vyhlasovaniu výstrah počas zimy a aj pre smogové častice PM10," vysvetlil Martin Kremler, vedúci Odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ. 

Poslednú zimu bola najčastejšie smogová situácia vyhlásená v Jelšave a v lokalitách na strednom Slovensku. Reč je o meste Martin, Žilina, Banská Bystrica, Ružomberok. Podľa slov vedúceho Odboru monitorovania kvality ovzdušia je horšia situácia aj v okolí Prievidze. "Keď si zoberieme kotlinové polohy v rámci stredného Slovenska, tak tam sú v zime najnepriaznivejšie podmienky na rozptyl znečisťujúcich látok," poznamenal. 

Za zlé podmienky ovzdušia môžu podľa slov odborníka najmä domácnosti, pretože kúria tuhým palivom - drevom. Na druhom mieste je doprava a priemysel, ktorý má ale zanedbateľný podiel.  

Ovzdušie v lete

Doprava k znečisťovaniu ovzdušia prispieva v lete aj v zime. V zimnom období je to ale viac, pretože je na cestách posypová soľ a štartovanie áut je studené. Počas leta vzniká aj látka - prízemný ozón. "Ten nie je vypúšťaný priamo z našich zdrojov ale čím sú teploty vyššie a aj intenzita slnečného žiarenia vyššia, tak tým rýchlejšie dochádza k chemickým reakciám. Vzniká nám tak pri zemskom povrchu prízemný ozón." Podľa slov odborníka všetko závisí od prúdenia južného vzduchu a pri koncentrácii. To znamená, že čím ideme vyššie, tým sú koncentrácie ozónu vyššie. Na Slovensku sú najvyššie práve vo Vysokých Tatrách. 

Kam by ste mali vycestovať, ak chcete dýchať čistejší vzduch, aj pre zdravotné problémy, sa dozviete v rozhovore TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy