Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štát podpísal zmluvu na zbúranie ruiny Rázsoch. Do roka by sa malo začať stavať
Zdielať na

Štát podpísal zmluvu na zbúranie ruiny Rázsoch. Do roka by sa malo začať stavať

BRATISLAVA / Úvahám o odkúpením rozostavanej nemocnice Penty na Boroch definitívne odzvonilo. Ministerka zdravotníctva po boku s premiérom podpísala v areáli Rázsoch zmluvu s víťaznou firmou na ich búranie. Búrať sa začne čo najskôr a ministerka avizuje vyhlásenie súťaže na projekt novej Univerzitnej nemocnie v najbližších dňoch.

Po rokoch čakania a mesiacoch odkladu pre námietky jedného z nespokojných uchádzačov, je zrejmé, že Rázsochy sa búrať začnú. Zmluva je podpísaná a v najbližších dňoch by sa vraj s búraním začať mohlo. Zástupca firmy, ktorá bude realizovať búracie práce, hovorí o tom, že sú pripravení, keďže čakali tak dlho. V lete by sme vraj mali vidieť to, že sa búra a do jedného roka by skelet mohol byť zbúraný. Búrať sa bude postupne a počas toho sa uvidí, či sa bude búrať všetko, alebo sa bude dať niečo zo základov využiť. Firma si stojí za tým, že 100-percentne zrecykluje ruiny. "Prípravné práce na zariadenie staveniska zaberú zhruba 14 dní a potom by sme už začali pripravovať celé územie pozemku a myslíme si, že najneskôr na konci júna by sme sa už mohli pustiť do demolácie konštrukcií," uviedol Jan Hehejík, spoločnosť Metrostav. 

"Za každú verejnú súťaž si nesie zodpovednosť verejný obstarávateľ. Súťaž si totiž sám od začiatku nastavuje," informoval Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie. 

Premiér nešetril kritikou ani do vlastných radov. Keďže samotný Smer mal za 12 rokov viacerých ministrov zdravotníctva. "Prečo nemocnica stojí alebo nestojí, ja zodpovedám za to obdobie, ktoré som tu," doplnila aj súčasná ministerka zdravotníctva. "Vysielame tým jasný signál, že tá 30 ročná história sa ide meniť. Že tá trauma zo skeletu a nečinnosti sa končí a že štát konečne výrazne pokročí v celom tomto projekte," povedal premiér Peter Pellegrini. Premiér zároveň jasne povedal, že rokovania s Pentou o tom, že by odkúpili ich nemocnicu, sú ukončené a tá ich nemocnica bude lepšia a kvalitnejšia ako tá súkromná. 

Búracie práce boli zbrzdené aj pre námietky jedného z uchádzačov a podľa premiéra úrad pre verejné obstarávanie nekonal dostatočne rázne. "Majú mať na to gule tí, ktorí tam pracujú a majú sa vedieť podpísať a rozhodnúť. A pokiaľ evidentne ide o záujem štátu, tak majú mať odvahu prijať rozhodnutie a poslať podvodníkov kade ľahšie," pritvrdil premiér. "Nerozumiem slovám pána premiéra. Ja nie som politik a ja nebudem voliť silné slová. Ja chcem naďalej pokračovať v tejto poctivej práci," oponuje Miroslav Hlivák. Do budúcna premiér hovorí dokonca o špeciálnych zákonoch, ktoré by štátu uľahčili v špeciálnych prípadoch konať a zamýšľa sa, či by v niektorých prípadoch nie je vraj zbytočne verejne obstarávanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy