Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Trump vyhlásil z dôvodu IT hrozieb stav núdze
Zdielať na

Trump vyhlásil z dôvodu IT hrozieb stav núdze

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav núdze, aby ochránil americké telekomunikačné siete pred "zahraničnými protivníkmi". Zároveň vydal kontroverzný zákaz.

Prezident podpísal výkonné nariadenie, ktoré zakazuje americkým spoločnostiam používať zahraničné telekomunikačné zariadenia, o ktorých sa predpokladá, že môžu predstavovať riziko pre národnú bezpečnosť. Zákaz sa menovite nevzťahuje na žiadnu spoločnosť, je však očividne namierený proti čínskemu technologickému koncernu Huawei.

​Viaceré krajiny, medzi nimi USA, vyjadrili v posledných mesiacoch obavy, že čínska vláda využíva produkty Huawei na sledovanie. Biely dom v stanovisku uviedol, že cieľom nariadenia je "chrániť Ameriku pred zahraničnými protivníkmi, ktorí aktívne a vo zvýšenej miere vytvárajú a zneužívajú zraniteľnosti v informačných a komunikačných technológiách a službách".

Krok Washingtonu s veľkou pravdepodobnosťou prispeje k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov s Pekingom, ktoré už značne zaťažuje aktuálna colná vojna. Čínsky technologický gigant rozhodnutie USA kritizoval a uviedol, že zákaz len poškodí amerických spotrebiteľov a spoločnosti.

Vyhlásenie stavu núdze nie je prvé v prezidentskej kariére Donalda Trumpa. Pozrite si reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy