Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sneh a zima nepripomínajú jarné počasie. Klimatológovia ale upozorňujú na nevídané sucho
Zdielať na

Sneh a zima nepripomínajú jarné počasie. Klimatológovia ale upozorňujú na nevídané sucho

BRATISLAVA / Sneh na severe krajiny a zimné teploty na juhu pripomínajú skôr začiatok zimy, ako príchod najteplejšieho obdobia roka. Klimatológovia ale naďalej upozorňujú aj na nebývalé sucho, ktoré vplýva nielen na zásoby vody, no môže sa negatívne odraziť aj na úrode.

V polovici mája priniesli traja zamrznutí na Slovensko zimu so snežením. Oveľa väčší problém je ale sucho, s ktorým začína mať čoraz väčší problém celá Európa. "Celkové škody spôsobené suchom a nedostatkom vody sa vyšplhali na 100 miliárd eur," uviedol Norbert Kurilla, štátny tajomník MŽP SR. 

Nedostatok vlahy pociťujeme aj na Slovensku a to nielen na vysychajúcej Domaši, ale napríklad aj na Záhorí a v Košickej kotline. "Každému m2 na území SR chýbalo v roku 2018 sto litrov vody. Dochádza k akémusi prenášaniu zrážkového nedostatku a sucha z jedného roka do druhého," informoval Pavel Faško, klimatológ SHMÚ.

​Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravilo akčný plán vo výške 140 miliónov eur zameraný na opatrenia, ako zadržať vodu v krajine. Tohtoročnú úrodu už nezachráni, no v budúcnosti by tieto kroky mohli priniesť ovocie. "Budovanie a obnova tých multifunkčných kanálov, ktoré vedia vodu odviesť aj zadržať. Takisto modernizácia závlahových systémov," povedal Norbert Kurilla. Do výzvy sa môžu zapojiť aj mestá a obce, pre ktoré rezort vyčlenil 17 miliónov eur. Pre veľký záujem však zrejme dôjde k navýšeniu tejto sumy. "K dispozícii je momentálne 6 miliónov eur," informoval Matej Ovčiarka, sekcia environmentálnych programov a projektov. 

Odparovaním vody a prehrievaním trpia najmä väčšie mestá, ktoré majú možnosť s týmito prostriedkami zlepšiť podmienky pre život občanov. "Väčšinou ide o parkoviská, zelené strechy, zelené fasády, respektíve o retenčné jazierka na zalievanie zelene," povedal Matej Ovčiarka. Väčšina územia Slovenska by oveľa dlhšie potrebovala počasie, aké vládne v týchto dňoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy