Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Búranie Rázsoch sa opäť presúva. Úrady rozhodujú o ďalšom odvolaní talianskej spoločnosti
Zdielať na

Búranie Rázsoch sa opäť presúva. Úrady rozhodujú o ďalšom odvolaní talianskej spoločnosti

BRATISLAVA / Kedy sa bude búrať rozostavaná nemocnica Rázsochy? Úrady opäť rozhodujú o odvolaní sa talianskej spoločnosti. Tá už trištvrte roka podáva námietky na Úrad pre verejné obstarávanie a voči jeho rozhodnutiu sa odvoláva. Ako uchádzač v tendri na búracie práce Rázsochy totiž táto firma neuspela.

Firma, ktorá sa uchádzala o búracie práce a neuspela, využila už všetky zákonné možnosti. Rozhodnutie úradu pre verejné obstarávanie bude definitívne."Môžem potvrdiť že sa vedie v súčasnosti odvolanie, o ktorom rozhodne rada ÚVO. Lehota na vyjadrenie trvá do 11 apríla," uviedla Jana Zvončeková z Úradu pre verejné obstarávanie. 

Pre ministerstvo je rozhodnutie prelomové a definitívne. Talianska spoločnosť námietky už vzniesť nemôže, pretože tak urobila opakovane. "Aktuálne čakáme na rozhodnutie k odvolaniu zo strany Rady Úradu pre verejné obstarávanie a v prípade kladného záveru sa bude môcť pristúpiť k dokončeniu procesu verejného obstarávania na búracie práce," uviedla hovorkyňa minsiterstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

​Talianska demolačná firma ale nepodáva námietky preto, aby proces spomalila ale vraj preto, že je presvedčená, že ministerstvo dalo zákazku nesprávnemu uchádzačovi. Vyhrať ju vraj mali oni, pretože ponúkli aj najnižšiu cenu a reálne podmienky.

"Opätovné podanie námietky je legitímny proces s cieľom hájiť záujmy spoločnosti DESPE, ktorej jediný záujem je rýchlo a úspešne zrealizovať zákazku," vyjadrila sa Denisa Lastovková zo Studio Mrandini e associati. 

Stopercentná recyklácia a opätové použitie stavebného odpadu zo skeletu nemocnice je však podľa demolačnej spoločnosti nereálne. naopak pre ministerstvo kritérium výberu a vysúťažená firma sa k tomu pod hrozbou pokuty písomne zaväzuje.

"Keďže ani MZ SR ani ÚVO nie sú expertmi v predmetnej oblasti, tak chápeme, že ich pohľad a posúdenie predmetnej záležitosti môže byť nepresné a práve druhou námietkou sa firma DESPE snaží podporiť svoje tvrdenie dodatočnou argumentáciou," dodala Lastovková.  

Ministerstvo však nauvažuje nad krokom späť a teda opäť hľadať uchádzača na búracie práce. Potom, čo proces opakovaných námietok a odvolaní bude ukončený, začne búrať. A búrať začne firma, ktorá tender za 17 a pól milióna eur už vyhrala. Ministerstvo zdravotníctva avizuje že s búracími prácami začne v máji.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy