Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nezodpovední vodiči komplikujú výjazdy záchranárov. Ich výhovorky sú svojské
Zdielať na

Nezodpovední vodiči komplikujú výjazdy záchranárov. Ich výhovorky sú svojské

BRATISLAVA / Nezodpovední vodiči na cestách. Hovoríme o tých, ktorí nerešpektujú vozidlá s právom prednostnej jazdy, teda s majákmi. Skúsenosti záchranných zložiek sú veľmi pestré. Niektorí vodiči majú na porušenie zákona naozaj svojské výhovorky.

Pohotovostná motorizovaná jednotka nakrútila video, na ktorom je vidieť ako im počas cesty na zásah nedal vodič prednosť. Policajti sa potrebovali dostať čo najrýchlejšie na zásah. Zapli preto zvukové aj svetelné výstražne znamenie. Vodič čierneho auta im ale napriek tomu nedal prednosť. Ďalšia hliadka vodiča zastavila. "Na prekvapenie aj samotných policajtov, vodič majáky nepočul, lebo pozeral a počúval koncert," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. 

Ďalší nezodpovedný vodič jazdil pri Rimavskej Sobote. Odtiaľ sa hasiči ponáhľali k dopravnej nehode v Bakta. Cestou na zásah ich mladý vodič osobného auta blokoval asi 2 kilometre. Od policajtov za to dostal 100 eurovú pokutu. "Pokiaľ vodič v premávke zaregistruje vozidlo s právom prednostnej jazdy, je povinný mu umožniť prejazd a to znížením rýchlosti alebo zastavením," povedal dopravný konzultant Igor Dolanský. 

"Mnohokrát sme vybrzďovaní, mnohokrát nám vozidlá napriek tomu, že nás vidia vojdu do jazdnej dráhy," poznamenal veliteľ HaZÚ Bratislava Marián Bugár. Najkritickejšie miesta pre vodičov vozidiel s právom prednostnej jazdy sú svetelné križovatky. Práve tu vzniká najviac kolízii s ostatnými autami. Vodiči sanitiek, policajných alebo hasičských áut musia taktiež dbať na bezpečnosť a nesmú ohroziť ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri vjazde do križovatky preto musia byť mimoriadne pozorní.

Upozornenie pre vodičov

"Vodiči mnohokrát v hasičských autách musia doslova zastaviť na mieste, aby sa presvedčili, či všetci účastníci v tej križovatke a najmä tí, ktorí majú zelený signál reagujú na naše zapnuté výstražné svetelné a zvukové znamenia," pokračoval Marián Bugár. Neraz najmä hasiči smerujú na výjazd aj 30 tonovým vozidlom. Každé zastavenie alebo pribrzdenie ich oberá o drahocenné sekundy. "Pripomíname, že vodiči sú povinní sa na jazdu plne sústrediť. Ak sa venujú rôznym iným činnostiam v aute, počúvajú hlasitú hudbu alebo majú v ušiach slúchadlá, nemôžu vedieť čo sa deje v premávke. Stávajú sa tak nebezpečnými, spôsobujú dopravné nehody," upozornila hovorkyňa polície Martina Kredatusová. 

"Všetkým vodičom by som odkázal, že mi môžeme byť práve na ceste k ich blízkym," dodal Bugár. 

Pozrite si reportáž o vážnej nehode, ktorej dôvodom bolo, že vodička nedala prednosť v jazde:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy