Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: V Košiciach štrajkovali vodiči MHD. Chcú ešte pritvrdiť
Zdielať na

FOTO: V Košiciach štrajkovali vodiči MHD. Chcú ešte pritvrdiť

Archívna reportáž

KOŠICE / Košickí vodiči mestskej hromadnej dopravy vstúpili vo štvrtok do štrajku, ktorým požadujú zvýšenie platov. To ale vedenie podniku a magistrát mesta odmietli. V prerušení dopravy tak budú pokračovať a to aj počas majstrovstiev sveta v hokeji.

Košický štrajk vodičov MHD začal okolo 7:00 hodiny ráno. Vodiči postupne dojazdili na svoje konečné zastávky, kde potom autobusy odstavili až do 09:00 hodiny. Ľudia väčšinou vyjadrili pochopenie a podporu štrajku, ktorým sa zamestnanci dopravného podniku snažia o zvýšenie platov. 

​Vedenie podniku spolu s magistrátom ale odmietli navýšiť vodičom platy o 10 percent, ako požadovali odborári. "Platy vodičov zvyšovať budeme, ale žiaľ, nie je to teraz možné," uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček. 

Odborári sú odhodlaní pokračovať v štrajku a chcú aj pritvrdiť. Ľudí upozorňujú, že mestská doprava zrejme nebude fungovať na 100 percent ani počas Majstrovstiev sveta v hokeji 2019, ktoré začínajú už v piatok. 

Ráno pred štrajkom prišiel do dopravného podniku aj primátor mesta a žiadal vodičov aby na štrajk nenastúpili. "My vám tu vysvetľujeme, že štrajk tak, ako je nastavený, nie je nastavený správne," uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček. Dokonca vodičom rozdávali letáky, na ktorých stálo, že štrajk je nezákonný. 

Zamestnanci a odborári tieto kroky neprijali pozitívne. "Tieto vystúpenia predstaviteľov mesta neboli nič iné, iba nátlak na vodičov, aby nenastupovali do štrajku," myslí si predsedníčka základných odborov DPMK Andrea Vindišová. "Všetci držíme za jeden koniec a všetci vodiči sa do toho zapojili," dodala.

"Bol sviatok a nemali sme čas niektoré veci odkomunikovať. Tým pádom sa košičania stali rukojemníkmi dopravného podniku," dodal Polaček. Predstavitelia vedenia mesta dokonca cestujúcich na zastávkach vyzývali, aby využili posledné spoje. 

Predseda predstavenstva dopravného podniku si za svojimi slovami stojí. Čísla ich vraj nepustia. "Na rovinu hovorím, že dopravný podnik potrebuje viac peňazí, ale musia byť finančne kryté. Bohužiaľ, dnes keby som im čokoľvek sľúbil, klamal by som im, pretože tie peniaze nemáme," vysvetľuje Marcel Čop.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy