Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Robert Fico porušoval režim ochrany. Výbor ale rozhodol, že mu ochranka zostane
Zdielať na

Robert Fico porušoval režim ochrany. Výbor ale rozhodol, že mu ochranka zostane

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výbor pre obranu a bezpečnosť rokoval o tom, či existujú dôvody, aby mal Robert Fico aj naďalej pridelenú ochranku. Podľa predsedu výboru Antona Hrnka je dôvodov niekoľko, jedným z nich sú napríklad vyhrážky smrťou. Ministerka Denisa Saková ale stihla hovoriť aj o ďalšom probléme, ktorý sa týka fyzickej kondície štátnych ochrankárov, na ktorý upozornila pred pár dňami TV JOJ, a s tým súvisiace napätie vo vnútri Úradu.

Výbor za zatvorenými dverami, bez novinárov, 15 minút zisťoval, čo predsedovi Smeru hrozí a nakoľko sú vážne jeho posledné tvrdenia. Dôvody na to, aby mal expremiér Robert Fico naďalej ochranku trvajú. "Dokonca boli niektorí páchatelia identifikovaní a mali schopnosti urobiť to, čím sa Ficovi vyhrážali," povedal predseda Výbor pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko s tým, že vyhrážky smerovali aj Ficovým príbuzným, napríklad matke a manželke. "Jeho syn musel odísť zo Slovenska študovať," uviedol Hrnko s tým, že "niektorí nezniesli, že učia niekoho, kto sa volá Fico." Podľa Hrnka bude Fico potrebovať ochranku dovtedy, dokiaľ budú trvať relevantné dôvody. "Každý mesiac sa tieto dôvody zhodnocujú," zdôraznil.

Vyhrážať sa mu mali klasickou poštou, či emailami zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Ministerka vnútra Saková tvrdí, že sa s každou takouto správou zaoberali. "Pri niektorých boli identifikované osoby, pri niektorých je ešte vzhľadom na to, že je to zdĺhavejší proces, ten páchateľ, alebo tá osoba neznáma." 

​Fico ešte v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že existuje milión dôvodov, prečo by mala jeho spolupráca s úradom pre ochranu ústavných činiteľov pokračovať. "Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil," reagoval na novinársku otázku, aké sú dôvody na jeho ochranku. "Prosím, nerobte z toho politickú tému. Je to vec mimoriadne vážna a osobná. Netýka sa len mojej osoby. Myslím si, že by možno mali byť chránené aj iné osoby v mojej blízkosti," povedal s tým, že si ju rozhodne už len pre svoju službu vlasti zaslúži. "Robil som 10 rokov, makal som ako kôň, a ak je výsledkom to, že nenávisť tu spôsobuje bezpečnostné riziká, tak prosím, poďme ich riešiť."  

Nevhodné správanie Fica

Podľa opozičných poslancov ale nebol na rokovanie o tejto téme na výbore dostatok času, a preto sa nedozvedeli všetky potrebné informácie. Poslanec Gábor Grendel z OĽaNO skonštatoval, že ho znepokojili informácie, že Fico sa vždy nesprával v súlade s pravidlami režimu ochranky. "Boli situácie, keď si auto šoféroval sám, bez prítomnosti ochrankára vo vozidle. Boli situácie, keď ochranka celý deň nehlásila trasu a ciele, kam sa pán poslanec pohyboval," povedal Grendel s tým, že keby sa stal nejaký incident, na centrále ochrankárov by o tom nemali vedomosť.

Poslanec Ľubomír Galko z SaS doplnil, že ho dôvody pre pokračovanie ochranky u Fica nepresvedčili. "Ani nie tak preto, že by tie dôvody nemali byť vážne, ako preto, že opatrenia, ktoré polícia vykonala, boli absolútne neadekvátne, ak by tie dôvody naozaj boli také, ako boli opísané," skonštatoval. "Ak by nebezpečenstvo bolo také, ako bolo opísané, dávno mali byť prijaté razantnejšie opatrenia," dodal Galko.

Ochranka aj pre Jána Figeľa?

Každý politik, ktorý sa podľa Hrnka cíti ohrozený, má právo požiadať ministerstvo vnútra o ochranku. "Momentálne sa rokuje o udelení ochrany pre špeciálneho vyslanca Európskej únie pre náboženskú slobodu Jána Figeľa, ktorý o to požiadal, lebo tiež má problémy," dodal Hrnko. Požiadavku ochranky pre Figeľa potvrdila aj ministerka vnútra Denisa Saková, nechcela však konkretizovať, čo mu hrozí. Ficovi podľa Sakovej ochranku predlžujú zo závažných dôvodov. "Všetky dôvody sa sumarizujú a vyhodnocujú pravidelne," zdôraznila. Ján Figeľ sa ale vyjadril, že o žiadnu ochranku nepožiadal. Reagoval na rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorom odznelo, že o ňu požiadal aj on. 

Problémy s fyzickou kondíciou ochranky

Ministerka však stihla hovoriť aj o ďalšom probléme, ktorý sa týka fyzickej kondície štátnych ochrankárov a s tým súvisiacim napätím vo vnútri Úradu. Informáciami, ktoré zverejnila aj Televízia JOJ, sa už zaoberá policajná inšpekcia. A podľa Sakovej sa budú sporné fyzické previerky opakovať pred nezávislou komisiou. "Bude pozostávať aj z iných príslušníkov policajného zboru, z iných organizačných zložiek, ktoré nepatria ani podo mňa ani pod Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií SR, ale patria pod policajného prezidenta tak, aby bola zabezpečená transparentnosť a spravodlivosť pri týchto fyzických previerkach," vyjadrila sa k téme Saková. 

Viac o probléme so slovenskou ochrankou sa dozviete v rozhovore s bývalým riaditeľom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Petrom Krajčirovičom.:

Súvisiace články