Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerka kultúry zastavila financovanie projektov zameraných na LGBTI ľudí
Zdielať na

Ministerka kultúry zastavila financovanie projektov zameraných na LGBTI ľudí

BRATISLAVA / Dvaja predchodcovia ministerky kultúry Laššákovej prevzali nad filmovým festivalom Inakosť záštitu, ona sama mu ešte vlani pridelila podporu. Teraz je všetko inak. Ani jeden z projektov zameraných na gejov a lesby nedostane od ministerstva v rámci podpory kultúry znevýhodnených skupín žiadnu podporu. Žiadatelia sa čudujú, nikto im totiž nevysvetlil, prečo.

Ako informoval výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko, rezort kultúry nepodporí ani jeden projekt, a to napriek tomu, že udelenie dotácií týmto projektom navrhla odborná hodnotiaca komisia a to ani v budúcnosti. Podľa iniciatívy ide o osobné rozhodnutie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej.

"O udelení dotácie rozhoduje v konečnej inštancii ministerka kultúry a je zrejmé, že vyradenie všetkých LGBTI organizácií je jej osobné rozhodnutie. Za desať rokov mojich skúseností s rôznymi dotačnými schémami ministerstiev som sa ešte nestretol s prípadom, že by minister v takom rozsahu nerešpektoval návrh odbornej komisie a vylúčil projekty celej konkrétnej skupiny obyvateľstva,” konštatuje Macko. 

Ministerku kultúry vyzývajú, aby zdôvodnila svoje konanie, zrušila aktuálnu výzvu a začala rokovať s dotknutými organizáciami o ďalšom fungovaní dotačnej schémy pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva. "Takýto zásah je skutočne bezprecedentný a vyvoláva podozrenie z predpojatosti. Je absurdné a neprijateľné, aby sa znevýhodňovali celé skupiny obyvateľstva v dotačnej schéme určenej práve znevýhodneným skupinám,” uzatvára Macko.

Už vyše desaťročie sa LGBTI organizácie uchádzajú o podporu pre svoje kultúrne aktivity z dotačného programu kultúry znevýhodnených skupín na Ministerstve kultúry (MK) SR. Urobili tak aj vo výzve na tento rok, keď žiadalo o podporu osem projektov. Medzi nimi aj Filmový festival inakosti a Dúhový PRIDE Bratislava. Tentokrát sa asi ale rezort rozhodol nepodporiť ani jeden z ôsmich projektov.

"Ako dôvod uviedlo nedostatočnú kvalitu a výsledky posúdenia odbornej komisie. Vyžiadali sme si všetky materiály odbornej komisie na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Napriek tomu, že ministerstvo nám ich opakovane odmietlo sprístupniť v kompletnej podobe, aj z čiastočne sprístupnených dokumentov jasne vyplýva, že odborná komisia navrhla na podporu šesť z ôsmich projektov. Medzi nimi aj Filmový festival inakosti 2019 s navrhovanou podporou 35 000 eur a Dúhový PRIDE Bratislava 2019 s podporou 19 000 eur. Rekordná výška navrhovanej podpory svedčí o vysokej kvalite projektov,” podotkol Macko.

"Myslím si, že deň pred dňom boja proti homofóbii ak sa celé Slovensko dozvedá o tom, že jedna konkr. menšina obyvateľov nebude mať zastúpenie v grantoch pre kultúru, / je to veľmi nešťastný politický signál a pevne dúfam, že je to proces, ktorý bude zvrátený a nebude sa opakovať," myslí si poslanec Martin Poliačik. 

Ministerka sa vo štvrtok v parlamente v rámci hodiny otázok novinárom vyhýbala a komunikačné oddelenie neodpovedalo na otázky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy