Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šikanózne postupy voči členom ochranky? Peter Krajčirovič pre TV JOJ potvrdil pravosť nahrávky
Zdielať na

Šikanózne postupy voči členom ochranky? Peter Krajčirovič pre TV JOJ potvrdil pravosť nahrávky

BRATISLAVA / V Novinách sme už v pondelok zverejnili audiozáznam z porady na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov. Vtedajší riaditeľ kritizoval svojich podriadených preto, že členovia ochranky nemajú dostatočnú kondíciu. Peter Krajčirovič, ktorého niektorí podriadení kritizujú pre jeho údajne šikanózne postupy, autentickosť nahrávky potvrdil. Televízii JOJ navyše poskytol rozhovor.

"Keby sem prišla, pani Nicholsonová, ktorej poskytujeme ochranu, ako osoba ženského pohlavia, si tu s niektorými vašimi elitnými policajtami, obrazne poviem, pozametá, slušne poviem, poníži, zahanbí. To je žena a v takej kondícii je," povedal Peter Krajčirovič, bývalý riaditeľ Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. 

Peter Krajčirovič takto pred dvomi rokmi dohováral svojim podriadeným na veľkej porade celej ochranky. Kritizoval niektorých jej členov pre nedostatočnú fyzickú kondíciu. Nahrávka nie je oficiálna. Krajčirovič však jej pravosť potvrdil. Hovorí, že od inkriminovanej porady sa situácia na úrade čiastočne zmenila. V týchto dňoch sa končia fyzické previerky, ktoré vraj aktuálne dopadnú oveľa lepšie ako v minulosti. "Boli tam problémové odbory, kde možno až 50 percent nespĺňalo kritériá, ale teraz za minulý rok tam je maximálne 16 percent takých čo nespĺňa. Takže ten progres tam je. Ale stále sú tam nejakí policajti, ktorí hľadajú nejakú inú cestu. Keď niekto robí ochrankára alebo bodyguarda musí tú robotu robiť na 100 percent. Ak tú robotu nebude robiť na 100 percent, nech to nerobí, pretože sa môže niečo stať," poznamenal. 

Kauza Vietnamca 

Peter Krajčirovič už dnes nie je na čele Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Dnes šéfuje osobným bodyguardom. Z vedúcej pozície odišiel po kauze Vietnamec, ktorú vníma ako krivdu. "Ja osobne to vnímam ako krivdu. To je celé. Nechcem sa vyjadrovať k celému únosu, alebo k tým Vietnamcom. Ja mám na to svoj názor," vyjadril sa Krajičirovič s tým, že svoj presný názor neuvedie. "Keď skončí vyšetrovanie, tak aby nikto nemohol povedať, že tu ovplyvňujem vyšetrovanie." 

Šikana na pracovisku?

Pre Denník N pred niekoľkými dňami prehovorili anonymné zdroje z prostredia ochranky. Tvrdia, že vo vnútri úradu panuje šikanovanie zo strany Krajčiroviča. "Keď niekto od niekoho vyžaduje striktne dodržiaval zákony, nariadenia, predpisy, že to je šikanovanie. S tým nemá šikanovanie nič spoločné," podotkol.  Niektorí policajti z ochranky sa tiež sťažovali, že ich delia na takzvaných Kaliňákovcov a nekaliňákovcov. A dochádza k úniku informácií o chránených osobách. 

"Absolútne s tým nesúhlasím. Nedá sa to robiť tak, že sa vymení nejaká politická garnitúra, skončí volebné obdobie a všetkých ochrankárov vyhodíme, lebo robili u niekoho. Nie. To sú chalani, ktorí majú detektori, ktorí majú previerku NBÚ, psychotesty, prechádzajú náročným výberom. Teraz nebudem nálepkovať niekoho, pretože u niekoho slúžil. Každý u niekoho slúžil," pokračoval Peter Krajčirovič. 

"Ochranka je úzko spojená s politikou, ale chcem upozorniť, že my pre nich nepracujeme. My nepracujeme pre nich ani nie sme ich zamestnanci, my ich chránime. Je to naša práca, moja už 20 rokov. My sme ako policajti, sme apolitickí." 

O tom, že sa situácia v ochranke spolitizovala sa dnes pochybovať nedá. Svedčí o tom výmena stráže u prezidentky Čaputovej, či ministra Gála, ale aj incident podpredsedu parlamentu Hrnčiara, ktorý tiež v médiách bodyguardov kritizoval. Ministerka vnútra Denisa Saková už avizovala priatie opatrení. A všimli si to už aj opoziční politici, ktorí chcú na túto tému zvolať mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. "Ja som dával služobnú prísahu Slovenskej republike, ja slúžim Slovensku. A neviem prečo tu chce niekto politizovať a vyťahovať a získavať nejaké pseudopolitické body, na úkor ochranky," dodal Krajčirovič. 

Členovia ochranky a bodyguardi musia byť aj fyzicky zdatní, no potrebné je, aby boli na tom dobre aj psychicky. Podľa slov bývalého riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií "svaly nie sú všetko". "Práca ochranky ako vodiča, nie je len jazda z bodu A do bodu B, to môžu ísť robbiť vodiča SAD, voziť mrkvu alebo čo."

Pozrite si celý rozhovor s bývalým riaditeľom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Prezradil, ako prebiehajú skúšky ale aj to, aké predpoklady musí mať ochranka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy