Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Robert Fico má stále ochranku. Podľa Sakovej to nie je len jeho rozmar
Zdielať na

Robert Fico má stále ochranku. Podľa Sakovej to nie je len jeho rozmar

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už je to viac ako rok, čo Robert Fico musel odísť z funkcie predsedu vlády. Zo zákona má na štátnu ochranku nárok pol roka po odchode z ústavnej funkcie. V prípade predsedu Smeru sa ale čas neustále predlžuje. Podľa ministerky vnútra to vraj nie je len rozmar politika, ktorý prišiel o moc.

Bez ochranky Robert Fico nejde ani na krok ani dávno po tom, čo už nie je predsedom vlády. Ministerka vnútra Denisa Saková stále opakuje, že na ochranku má predseda Smeru-SD stále nárok: "Predlžujeme myslím na tri mesiace a potom znova prehodnocujeme všetky argumenty, ale hovorím, aj častejšie sa pozeráme na to a vyhodnocujeme, či nastali nové skutočnosti." 

Podľa ministerky dôvodom je kombinácia rizík, ako sú výhražní odkazy ale aj interakcia priamo v teréne. Hoci ochranka vozí Fica na straníckom aute, opozícii sa fakt, že mu štát stále platí ochranku, hoci už rok nie je premiérom, nepozdáva a chce sa na to ministerky na parlamentnom výbore spýtať. "Ficovi sa veľmi ťažko zbavuje výhod, ktoré mal a on si stále verí, že sa tam raz vráti a chce to takýmto nejakým spôsobom prežiť," vyjadril sa predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

"Ak sú dôvody, tak to treba rešpektovať a proste je to tak aj poslancom, ktorí boli v ohrození, bola poskytnutá ochrana aj ju prijali,samozrejme nie v takejto miere, ale dôverujem ministerke vnútra," dodal poslanec Mostu-Híd Andrej Hrnčiar. 

Ministerka Saková tvrdí, že nemá problém s otázkami opozičných poslancov a sama sa vraj aktívne zaujíma o trvaní dôvodov ochrany Roberta Fica. "Ja som aj mala stretnutie s riaditeľom úradu na ochranu ústavných činiteľov a som si preberala jednotlivé podklady a argumenty, ktoré sú natoľko závažné, že tá ochranka  je poskytovaná naďalej." 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy