Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stretnutie Pellegriniho s Trumpom trvalo nezvyčajne dlho. Vzťah so Slovenskom si pochvaľuje
Zdielať na

Stretnutie Pellegriniho s Trumpom trvalo nezvyčajne dlho. Vzťah so Slovenskom si pochvaľuje

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Len pred malou chvíľou privítal americký prezident Donald Trump v Bielom dome vo Washingtone nášho premiéra Petra Pellegriniho. Ich bilaterálne rokovanie trvalo údajne nezvyčajne dlho. Slovenský Úrad vlády vopred oznámil, že lídri budú hovoriť o celom spektre otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. Po rozhovore, ktorý z časti prebiehal aj v súkromí Trump vyhlásil, že by rád navštívil Slovensko a zároveň ocenil vzťahy Slovenska so Spojenými štátmi.

Počas stretnutia Donalda Trumpa s premiérom Petrom Pellegrinim americký prezident ocenil nákup stíhačiek F16 a zároveň účasť Slovenska v NATO. Trump totiž verí, že dodržíme naše záväzky investovať do bezpečnosti najmenej 2% HDP.  Premiér prezidenta informoval, že Slovensko svoje sľuby plní. Záväzok investovať dve percentá HDP do obrany dosiahneme v roku 2022, dva roky pred tým, ako sme si sami stanovili. "Modernizujeme našu armádu, kupujeme vaše stíhačky," povedal Trumpovi. To ocenil aj americký prezident.Podľa informácií reportéra TV JOJ Dáriusa Haraksina, ktorý sa vo Washingtone s delegáciou nachádza, Donald Trump by Slovensko veľmi rád navštívil. Podľa jeho slov je Slovensko úžasná krajina. 

 "Veľmi ma teší, že aj vy dosahujete veľmi dobré čísla v ekonomike. Na Slovensku sú úžasní ľudia. Náš vzťah nikdy nebol lepší. To, čo ste povedali, je pravda. Ste veľmi blízko k dosiahnutiu záväzku," povedal Trump.

"Pevne verím, že sme aspoň malou časťou mohli našimi argumentami rozhodnutia americkej administratívy ovplyvniť," povedal premiér na margo ciel na autá. Tvrdí, že Trump vyzeral prekvapený, keď mu hovoril o tom, aký by to mohlo mať dopad. Trump premýšľa nad zavedením ciel, tvrdí, že Európska únia sa k nim nespráva férovo.

Pozrite si video, ako vyzeral úvod stretnutia Donalda Trumpa s Petrom Pellegrinim potom, čo ho oficiálne privítal:

Ako na stretnutí zaznelo, vzťahy medzi Slovenskom a USA nikdy neboli lepšie. Rovnako zhodnotili aj úroveň nezamestnanosti. Príbeh Slovenska je dnes úspešný. Rád by som sa za to poďakoval aj vám. A rád by som vám aj zagratuloval k vašej historickej nezamestnanosti," povedal Pellegrini počas prijatia v Oválnej pracovni s tým, že ak sa darí Amerike, darí sa aj Slovensku. 

Na niekoľko minút sa Pellegrini s Trumpom stratili z dohľadu kamier a ich rozhovor prebiehal v súkromí. Neskôr šli protokolárne stretnutie. Podľa našich informácií celé stretnutie trvalo nezvyčajne dlho - až 12,5 minúty. 

Pellegrini priznal nervozitu

"Rokovanie bolo príjemné. Necítil som sa ako nejaký premiér, ktorý sa tam prišiel pokloniť," opísal svoje pocity Pellegrini. Priznal, že pred rokovaním mal rešpekt. "Aj ja som len človek a išiel som sa stretnúť s najmocnejším mužom planéty. Ale tá nervozita sa vzhľadom na otvorenú a priateľskú atmosféru rýchlo rozplynula," pokračoval šéf slovenskej exekutívy. Je presvedčený, že aj slovenská delegácia zanechala príjemný pocit. Na otázku, či to bola úspešná návšteva, odpovedal aj šéf slovenskej diplomacie. "Absolútne úspešná. Ja som šťastný," dodal. "Protokolárne išlo všetko podľa plánu, pôsobilo to prirodzene a nemal som pocit, že by som sa niekde násilne musel pobaviť," pokračoval v opise stretnutia premiér.

Delegácia premiéra Petra Pellegriniho so sebou do Washingtonu priviezla aj dary zo Slovenska. Bejzbalovú pálku pre Donalda Trumpa a kroj zo stredného Slovenska pre jeho manželku Melániu.

V Bielom dome vo Washingtone už bolo niekoľko slovenských delegácií. Mikuláš Dzurinda, Vladimír Mečiar, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, ale aj Robert Fico. Originálne slovenské dary tak už v Bielom dome majú.

Dary, ktoré slovenská delegácia prezidentovi do Washingtonu nesie, však samotný prezident neuvidí hneď. Ich výmena prebehne za prítomnosti oboch delegácií mimo prezidenta a premiéra. Peter Pellegrini svojmu partnerovi ukáže iba fotografiu darov, ktoré si však Donald Trump osobne prevezme až po rokovaniach. Podľa slov premiéra dary zostávajú v archíve Bieleho domu. Je tak otázne, či si americký prezident bejzbalovú pálku zo Slovenska nechá. Rovnako nevedno, či si bývalá modelka, a vôbec prvá mimoeurópska prvá dáma USA po 200 rokoch, oblečie stredoslovenský kroj, ktorý dostane. 

noviny.sk

Pozrite sa, aký mal premiér Pellegrini program pred stretnutím s Donaldom Trumpom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy