Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo. Niektorým kandidátom sa voľba zdala nezvyčajná
Zdielať na

Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo. Niektorým kandidátom sa voľba zdala nezvyčajná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Niektorí sa ospravedlnili a neprišli, iní prišli prvýkrát, väčšina z nich však už po druhý, či tretíkrát. Reč je o uchádzačoch na post ústavných sudcov. Dva dni trvajúce vypočúvanie nových aj staronových kandidátov sa skončil tým, že všetci sú vhodní na to, aby zastávali pozície v špičkovom orgáne slovenského ústavného súdnictva.

V historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave sa konala 97. schôdza Ústavnoprávneho výboru NR SR s jediným bodom programu: vypočutím kandidátov na post ústavných sudcov. Vrámci druhého dňa vypočúvania kandidátov na ústavných sudcov sa malo dostaviť dokopy 12 uchádzačov. Dvaja sa ale ospravedlnili a neprišli. "V prvých dvoch voľbách som nebol, pretože som považoval tieto voľby za vopred pripravené politickým spôsobom, ktorý mal vybraných kandidátov," vyjadril sa Patrik Palša, kandidujúci advokát. 

Komplikovanosť a časová náročnosť je nezvyčajná aj podľa jedného z kandidátov, ktorý tvrdí, že sa tým zaoberajú aj študenti práva. "Zdá sa, že do dejín ústavného práva táto voľba vojde. Mám poznatky, že na fakultách, na štátnom ústavnom práve študenti práva rozoberajú túto voľbu," poznamenal Peter Straka. 

Členovia ústavnoprávneho výboru odobrili všetkých kandidátov. Hlasovať sa o nich má 21. mája. "Národná rada môže pristúpiť k voľbe kandidátov na sudcov ústavného súdu. Chcem ešte vysloviť nádej, že sa to už NR SR na tretíkrát definitívne podarí v plnom počte," dodal Robert Madej, predseda ústavnoprávenho výboru. 

Pozrite si reportáž ako prebiehal prvý deň tohto kola vypočúvania kandidátov na ústavný súd:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy