Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dárius Haraksin z Washingtonu: Premiér Pellegrini po stretnutí s podnikateľmi prezradil ich plány na Slovensku
Zdielať na

Dárius Haraksin z Washingtonu: Premiér Pellegrini po stretnutí s podnikateľmi prezradil ich plány na Slovensku

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / V piatok vo večerných hodinách nášho času sa stretne premiér Peter Pellegrini s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Stráviť majú spolu trištvrte hodinu. Jeho dvojdňovú návštevu sprevádza náročný program. Dary, ktoré mu nesie, náš úrad vlády odmietol ukázať skôr, ako ich dostane americká strana. Na mieste je aj reportér TV JOJ Dárius Haraksin, ktorý celú situáciu vo Washingtone monitoruje.

Najskôr riaditeľ washingtonského múzea holokaustu previedol premiéra aj ministra zahraničných vecí po priestoroch, ktoré autenticky zobrazovali hrôzy fašizmu. Vyvrcholilo to stretnutím so ženou, ktorá tu pracuje. Osemdesiatdeväťročná Ruth Cohenová však prehliadky po múzeu nerobí. "Mohla by som, ale nemôžem. Nedokážem sa pozerať na to, čo je na treťom poschodí. Je to pre mňa príliš emotívne," vyjadril sa Ruth Cohen, ktorá bola z koncentračného tábora zachránená. 

​So záujmom sleduje, čo sa deje na politickej scéne v strednej Európe. Bojí sa nárastu vplyvu extrémistických strán. Varuje, aby sa už nič podobné, ako to čo zažila ona v koncentračnom tábore nezopakovalo. “Hovorte o tom. Rozprávajte sa. Bojujte proti tomu," dodala Cohen. Spoločne si s premiérom uctili pamiatku tých, ktorí pobyt vo vyhladzovacích táboroch neprežili.

Podnikatelia o podmienkach na Slovensku

Premiér sa na slovenskej ambasáde vo Washingtone stretol so zástupcami firiem, ktoré u nás zamestnávajú desaťtisíce ľudí. Zdvorilostná debata sa točila okolo podmienok, aké im Slovensko vytvára. "Všetky firmy do jednej sú veľmi spokojné so svojimi aktivitami na Slovensku, plánujú ich rozvíjať a možno aj navýšiť počet pracovných miest," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini.   

Témou aj košické železiarne 

Práve košické železiarne ako jeden z najväčších zamestnávateľov tu mali svojho zástupcu. Horúcou témou bol štvordňový pracovný týždeň, ktorý majú zamestnanci zatiaľ dohodnutý na máj. V júni sa uvidí čo ďalej, no prepúšťať nechcú. "Nemáme záujem prepúšťať. Donútila nás k tomu situácia na trhu s oceľou. Musíme sa prispôsobiť. Hľadáme riešenia," vyjadril sa James E. Bruno, prezident U.S. Steel Košice. "Podnik v Košiciach patrí stále k tým najziskovejším v rámci skupiny," dodal Pellegrini. 

Práve proti USA bude hrať Slovensko svoj prvý zápas na majstrovstvách sveta v hokeji. Pozorne ho na svojom štadióne bude sledovať aj vedenie železiarní. "Kúpil som si oba dresy. Budem tam. Teším sa na to," dodal James E. Bruno, prezident U.S. Steel Košice.  Zástupca U.S. Steelu napokon priznal, že napriek svojmu pôvodu si Košice obľúbil natoľko, že chce, aby úspech v prvom zápase zožal práve slovenský dres.  

Program nášho premiéra vo Washingtone však potom mierne skomplikovalo počasie. Predpovede búrok sa ukázali ako presné. Posledný oficiálny bod štvrtkového programu. Vojaci zaliezli do autobusov, a novinárov vyhnali von, lebo že akcia sa predsa len uskutoční. Na Arlingtonskom cintoríne sa konala ceremónia aj so Slovenskou delegáciou. Napokon sa aj uskutočnila. Položenie venca pri hrobe neznámeho vojaka prebehlo s obmedzeniami a expresne rýchlo. Premiér už potom odišiel na súkromnú večeru bez prítomnosti kamier. 

Pozrite sa, ako vyzeral prvý deň Petra Pellegriniho vo Washingtone. Aké dary so sebou niesol?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy