Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na trolejové vedenie sa zrútilo zábradlie. Vlaková doprava zostala paralyzovaná
Zdielať na

Na trolejové vedenie sa zrútilo zábradlie. Vlaková doprava zostala paralyzovaná

PARTIZÁNSKA ĽUPČA / Hasiči aj zamestnanci železníc vo štvrtok večer zasahovali na železnici pri obci Partizánska Ľupča. Z doposiaľ neznámych príčin padlo na trolejové vedenie niekoľkometrové zábradlie. Vlaková doprava je v tomto úseku stále obmedzená, funguje len jedna traťová koľaj. Vlaky hlásia meškania niekoľko minút.

​Na železničnom úseku pri Partizánskej Ľupči v okrese Liptovský Mikuláš niekoľko hodín zasahovali hasiči spolu s pracovníkmi ŽSR. Približne 60 metrové zábradlie sa tu zrútilo na trolejové vedenie. To sa nachádzalo na moste nad traťou. Podľa informácií TV JOJ bolo zábradlie v katastrofálnom stave, bolo prehnité. "Predpokladáme, že príčinou zrútenia bol zlý technický stav zábradlia," vyjadril sa pre TV JOJ hovorca ŽSR Michal Lukáč. 

Hasiči aj zamestnanci železníc zábradlie odstraňovali hodiny. Na pomoc im prišla technika zo Štrby. Pre zle dostupný terén museli hasiči visieť na lanách. Zábradlie postupne rozbrusovačkami začali píliť na menšie kusy. Tie následne zamestnanci železníc odťahovali mimo koľajníc. Most ponad trať využívajú podľa domácich prevažne poľnohospodárske mechanizmy. Zásah ukončili krátko po polnoci. V súvislosti s touto udalosťou meškalo celkovo 13 vlakov."Meškania vlakov boli v niektorých prípadoch, bohužiaľ, až 200-300 minút," dodal Lukáč.

"Žiaľ, napriek snahe ZSSK sa pre cestujúcich nepodarilo zabezpečiť NAD. Vzhľadom na to, že cestujúci z vlakov mohli vystúpiť na staniciach, ľudia si zabezpečili odchod individuálne," vyjadril sa hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

"V súvislosti s uvedenou udalosťou bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia," vyjadril sa policajný hovorca Radko Moravčík. "Požiadali sme ŽSR, aby sa spojila so správcami mostov, aby sa riziko takejto udalosti do budúcnosti minimalizovalo," dodal k celej veci hovorca ZZSK. 

Vlaková doprava bola na tomto úseku čiastočne obnovená krátko pred jednou hodinou ráno. Vlaky tam jazdia len po jednej koľaji. Podľa slov hovorcu ŽSR by druhá koľaj mala byť obnovená dopoludnia. Vlaky v tomto smere hlásia meškania už len pár minút. Pohyb jednotlivých vlakov si môžete pozrieť TU. 

Ľudia, ktorí žijú v okolí Bratislavy sa sťažujú na stále preplnené vlaky. Aké by mohlo byť riešenie? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy