Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Danko nazval Nicholsonovú cigánočkou. Na ospravedlnenie dôvod nevidí
Zdielať na

Danko nazval Nicholsonovú cigánočkou. Na ospravedlnenie dôvod nevidí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko v nedeľnej politickej relácii na TA3 nazval podpredsedníčku parlamentu Luciu Ďuriš Nicholsonovú "cigánočkou". Práve Nicholsonová v piatok vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, aby Danka odvolali a odovzdala ich v parlamente.

Šéf parlamentu a strany SNS spustil v nedeľňajšej relácii v politike na TA3. na opozíciu spŕšku tvrdých slov. Nevynechal ani Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorú v kontexte hanlivo pomenoval. "Ja som legálne titul dostal a na mňa nejaká cigánočka zo Sasky si nebude dovoľovať," vyjadril sa Andrej Danko. 

"Predseda parlamentu Andrej Danko v relácii TA3 nazval podpredsedníčku parlamentu v zjavne hanlivom kontexte „Cigánočka". Tým sa podľa nášho názoru dopustil trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a dávame jeho výrok do pozornosti prokuratúre,"  uviedla v stanovisku strana SaS. 

Politici ale upozorňujú. Šéf parlamentu vodu káže, víno pije. Bol to totiž práve Andrej Danko kto v minulosti inicioval za výroky disciplinárne konania voči poslancom. Napríklad keď Igor Matovič prirovnal postavenie opozície k Židom. "Ako opozícia, ťaháme v tomto mieste za kratší povraz, tak ako židia v koncentráku," vyhlásil v NR SR Matovič, no zároveň to obhájil takto: "Som to spájal s tým, že aj poslanci, opozícia sú v parlamente v menšine, a keď k nám pristupuje ako fašista v koncentráku, tak som toto prirovnanie použil."

Aby podľa poslankyne SaS dali Dankovi jasný signál, nezúčastnili sa pondelňajšieho grémia. Nie je jediná, podľa ktorej je jeho výrok hodný ospravedlnenia. "Na grémiu budem žiadať ospravedlnenie od predsedu NR SR," vyjadrila sa Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽaNO. "Ak to bolo myslené rasovo, tak to považujem za problém. Na druhej strane sa treba pozrieť akým spôsobom sa vyjadruje podpredsedníčka na adresu koaličných politikov," povedal podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar. 

Vládnuť ako Orbán

Poslanec OĽaNO Gábor Grendel po nedeli na jednej z fotiek premenoval - prepísal SNS na ĽSNS. Andrej Danko sa v relácií taktiež vyjadril, že by chcel vládnuť ako Viktor Orbán. "Demokracia je síce dobrá, ale aj tak na konci dňa musí niekto povedať, že kto má robiť a poslúchať. Ale aká demokracia? Akože donekonečna tu bude každý kotkodákať, kto bude pracovať? A kto bude potom riadiť a rozhodovať?," povedal. 

Pritom článok z roku 2012 jasne hovorí, že sám Danko kedysi Orbána označil za diktátora. Z dôvodu, aby si lídri niektorých krajín, diktátori ako napríklad Viktor Orbán, nemohli meniť ústavu a volebné zákony podľa svojich mocenských predstáv.

​Danko sa ospravedlniť nechystá

"Po prvé - nemám sa za čo ospravedlniť, keď sa našla v tom výroku. Po druhé - aj ona si dosť často servítky z hľadiska jej výrokov nedáva," reagoval Andrej Danko.  

Výrokom sa teraz bude zaoberať prokuratúra. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry začal vo veci ex offo na základe medializovaných informácií trestné konanie. Vykonajú sa procesné úkony za účelom doplnenia trestného oznámenia," uviedla prokuratúra vo svojom stanovisku. 

Súvisiace články