Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Danko vyjadril Ficovi jasnú podporu: Čo má ísť 10-ročný premiér zametať?
Zdielať na

Danko vyjadril Ficovi jasnú podporu: Čo má ísť 10-ročný premiér zametať?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spĺňa alebo nespĺňa Robert Fico podmienku 15 ročnej praxe, aby sa mohol uchádzať o funkciu ústavného sudcu? Šesť poslancov bolo za a 6 proti. Kým jedni tvrdia, že to pre Fica znamená nie, iní hovoria, že to neznamená jasnú stopku. Andrej Danko trvá na svojom - výbor má rokovať kým nerozhodne, lebo dovtedy vraj žiadna voľba v parlamente neprebehne.

​Andrej Danko vyjadril kandidátovi Robertovi Ficovi jasnú podporu. " A čo má ísť 10-ročný premiér zametať?!"

Spĺňa ale Robert Fico požiadavky, aby si obliekol talár na ústavnom súde? Alebo nespĺňa požiadavku 15 ročnej praxe? V oboch prípadoch bolo presne 6 poslancov za a 6 proti. Najmenej dvaja známi právnici ale tvrdia, že už po prvom hlasovaní bolo o stopke pre Roberta Fica rozhodnuté. "Ja si myslím, že je jednoznačné, že výbor neosvedčil, že dotknutý kandidát spĺňal podmienky. Ako kandidát, ktorý nemá osvedčené splnenie podmienok by sa nemal zúčastniť ďalších fáz výberu," vyjadril sa právnik Peter Kubina. 

Koalícia argumentuje tým, že výbor neodhlasoval ani to, že by Robert Fico jednoznačne nespĺňal podmienky. Preto Andrej Danko odkázal, nech výbor rokuje kým nedá jasnú odpoveď. "Obávam sa, že by sme veľmi vážne mohli porušiť práva tohto kandidáta. Nebolo výslovne povedané, že nespĺňa podmienky," povedal Róbert Madej, poslanec NR SR za SMER -SD. 

Lucia Žitňanská odkázala, že Dankova výzva nemá oporu v zákone a je na 150 poslancoch, ako o Ficovi rozhodnú. Opakovaná voľba sa nepáči ani opozícii. "Hlasovanie prebehlo, takže nevidím tam nejakú cestu, prečo by o tomto mal výbor hlasovať znova," povedal právnik Peter Kubina 

Trinásty hlas mohol jasne rozhodnúť, no ten patril Ficovmu protikandidátovi Petrovi Kresákovi, a ten sa hlasovania nezúčastnil, keďže sám kandiduje. Nechcel byť vo výhode. Kým právnická obec označuje Kresákovo rozhodnutie za logické, Andrej Danko ho naopak označil za alibistické. Vzápätí na to Peter Kresák pre Denník N povedal, že zrejme opustí ústavnoprávny výbor. Jeho náhradník by tak mohol uplatniť trinásty hlas a rozhodnúť.  "Ja si myslím, že ten postoj toho jedného člena ústavnoprávneho výboru, ktorý je zároveň uchádzačom o funkciu, tak je úplne v súlade s ústavou," dodal Kresák. 

"Ak vedel, že kandiduje na ústavného sudcu a je taký čistejší od čistých, tak sa mal vzdať členstva vo výbore," povedal Danko v relácii v Politike na TA3. 

Odvolávanie Danka 

Budúci týždeň musí Andrej Danko zvolať aj mimoriadnu schôdzu, na ktorej ho chce opozícia odvolávať pre jeho problematickú rigoróznu prácu. Už  v nedeľu povedal, že požiada koaličných poslancov, aby ani nebola otvorená. Nevidí vraj dôvod ani na to, aby svoj titul nepoužíval. "Vtedy neboli žiadne pravidlá. Keď mi niekto povedal - tu máš 5 kníh a spracuj ich, tak som ich spracoval. Vy ste si ako študent prácu nezľahčoval?", reagoval na otázky redaktora v relácii. 

"Predseda parlamentu Andrej Danko v relácii TA3 nazval podpredsedníčku parlamentu v zjavne hanlivom kontexte „Cigánočka". Tým sa podľa nášho názoru dopustil trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a dávame jeho výrok do pozornosti prokuratúre,"  uviedlo v stanovisku SaS. 

Fico "požehnanie" na sudcu zatiaľ nedostal. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy