Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rokovania grémia sa nezúčastnila SaS. Nespokojný odchádzal aj Matovič
Zdielať na

Rokovania grémia sa nezúčastnila SaS. Nespokojný odchádzal aj Matovič

BRATISLAVA / Už v utorok sa po viac ako mesiaci opäť stretnú poslanci. Čo všetko na nich čaká, preberali na grémiu - to bolo poriadne oklieštené. SAS neprišla na protest proti vyjadreniam Andreja Danka na adresu Lucie Nicholsonovej. A nespokojní na grémium prichádzali aj poslanci OĽaNO, keďže Danko zaradil hlasovanie o odobratí mandátu Igora Matoviča.

Rokovanie grémia v utorok skončilo pomerne rýchlo, aj napriek rozsahu zákonov, ktorý čaká na poslancov na nadchádzajúcej schôdzi. Nakontroverznejšia bola téma točia sa okolo poslanca Igora Matoviča, keďže predseda parlamentu Andrej Danko zaradil na rokovanie NR SR, aby sa hlasovalo o odobratí jeho mandátu. 

​Dôvodom je rozhodnutie príslušného výboru spred 2 rokov, kedy Igor Matovič zabudol zrušiť obnovenú živnosť. Bráni sa tým, že išlo len o nepozornosť a že na túto živnosť ani nepodnikal. Andrej Danko argumentoval tým, že zo zákona musí tento bod po takom dlhom čase zaradiť na rokovanie NR SR. 

Zákon alebo divadlo?

Kým vládna koalícia hovorí o dodržiavaní zákona, podľa Matoviča a SaS je to len pokus o politické divadlo a prekrytie vlastných škandálov. "Tak si povedali, že niekomu to musia odplatiť, tak zo šuflíka vytiahli dva roky starú vec a chcú to odplatiť mne," vraví Matovič. "Opozícia má šancu schváliť zákon, ktorým sa mení to, že nemusí Matovič prísť o mandát," dodáva ale Danko.

"My určite nebudeme niečo takéto obchodovať a už duplom nie z nejakého strachu. Že my mu zahlasujeme za zákon, aby on nelasoval za odobratie môjho mandátu. Toto je doslova vydieranie a podľa mňa už pácha trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa," ohradzuje sa Matovič.   

Hlasovanie 

Na programe schôdze je totiž aj ústavný zákon o konflikte záujmov, ktorý by mal riešiť i otázky, ktorí sa týkajú trestov pre poslancov, ak porušia v niektorom bode zákon. Ak by sa tento zákon schválil, znamená to, že bod o odobratí mandátu Matoviča bude stiahnutý. "Akonáhle nadobudne účinnosť ústavný zákon, ktorý chceme na tejto schôdzi schváliť, je to vyriešené a ani sa nebude o tom rokovať," vysvetľuje poslanec Andrej Hrnčiar (Most-Híd).  

"To práveže z tohto vôbec nevyplýva. Keď si pozrie dobre ten text pán Danko, tak z toho mu to nemôže vyplývať," oponuje poslanec Vladimír Sloboda (SaS). "Problém vidím v tom, že samotná účinnosť tohto zákona bude až po bode, kedy sa má hlasovať o strate mandátu daného poslanca," pridal sa Róbert Puci (Smer-SD). Zahlasovať bude musieť 90 poslancov, aby zákon prešiel. 

Na rokovaní grémia sa ale nezúčastnili zástupcovia strany SaS po tom, ako Andrej Danko označil poslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú za "ciganečku".  Za tieto slová žiada od predsedu NR SR ospravedlnenie aj poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy