Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko je v EÚ už takmer 15 rokov. Aké výhody nám toto spojenie prinieslo?
Zdielať na

Slovensko je v EÚ už takmer 15 rokov. Aké výhody nám toto spojenie prinieslo?

BRATISLAVA / Slovensko je od 1.mája 2004 členom Európskej únie. Od 1.1.2009 používame ako platobnú menu euro. Ako vyzeralo našich takmer 15 rokov v Európskej únii zhodnotil europoslanec Ivan Štefanec v Ranných novinách TV JOJ.

Podľa europoslanca pred 15. rokmi Slovensko sprevádzala veľká proeurópska eufória, pretože vstupom do únie sme sa vracali do rodiny vyspelých západoeurópskych národov.

"Tomuto vstup predchádzalo ľudové hlasovanie. Bolo zaujímavé to, že šlo o jediné platné referendum, ktoré kedy sa vôbec uskutočnilo a zaujímave bolo aj to, že výsledok bol silne proeurópsky, až 92,5 percenta ľudí hlasovalo za, čo bolo v porovnaní so všetkými ostatnými krajiname, kde sa takéto referendum uskutočnilo najviac," spomína si Štefanec.  

Pochybnosti 

Počas tých 15 rokov ale prišli aj pochybnosti o tom či Slovensko urobilo dobre, keď vstúpilo do EÚ. " Najsilnejšie boli, myslím, v roku 201, kedy na Slovenku kvôli európskej téme padla vláda. V tom čase to nebolo jednoduché, keď bola ekonomická kríza. V Európskej únii vtedy padlo na európskych témach 7 vlád. Ale myslím si, že čas je najlepším dôkazom, že tie riešenia, ktoré sme prijímali spoločne, boli správne," vraví Štefanec. 

Výhody eura 

Slovensko už 10 rokov používa euro a podľa europoslanca je jeho najväčšou výhodou šetrenie peňazí. Pri cestovaní do niektorých krajín už nemusia platiť za zmenu meny. "Ďalšia výhoda je menší nárast cien. Počas týchto 10 rokov bol cenový nárast nižší ako napríklad v Česku, Maďarsku a Poľsku," vysvetľuje s tým, že výhodnejšie sú aj lacnejšie úvery, pretože s eurom máme nižšie úroky.

Ide o druhú najsilnejšiu menu na svete, čo znamenám že jej stabilita chráni úspory ľudí.

Cestovanie a granty 

Slováci však nesmú zabúdať aj na to, že vďaka členstvu v EÚ sa nám otvorili hranice a môžme tak slobodne cestovať. Najviac z toho môžu ťažiť asi študenti, ktorí majú možnosť až dva semestre študovať v zahraničí za európske peniaze formou grantov. Tie sú určené ale aj pre mladých podnikateľov. 

Z európskych fondov mnoho miest opravilo a zveladilo námestia či mestské časti. "Tá myšlienka tej európskej spolupatričnosti je založená a tom, že tí silnejší pomáhajú slabším a keďže Slovensko stále je pod priemerom krajín Európskej únie, tak máme šancu tieto možnosti využívať a ďalej rásť," zhodnotil Štefanec. 

Pozrite si reportáž o 10 rokov eura na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy