Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenské mestá bez pesticídov. Predbehli aj pripravovanú legislatívu EÚ
Zdielať na

Slovenské mestá bez pesticídov. Predbehli aj pripravovanú legislatívu EÚ

BRATISLAVA / Pripravovaná eurolegislatíva o využívaní pesticídov v poľnohospodárstve a ich zákaz má platiť v blízkosti škôl a nemocníc. No týkať sa bude aj parkov v mestách, kde je Slovensko už pomerne aktívne.

Dobrou správou je, že pokiaľ ide o využívanie pesticídov na udržiavanie mestskej zelene, Slovensko je v značnom predstihu. Konkrétne v predstihu voči chystanej legislatíve EÚ. Na Slovensku totiž už beží projekt občianskeho združenia Zóny bez pesticídov. Zakladateľom je Ivan Iľko a pre spoluprácu získal aj odborníkov z Trnavskej univerzity, na ktorej aj súčasne študuje. 

"V súčasnosti pilotný projekt spustilo mesto Trnava, ktoré založilo 7 zón bez pesticídov, z toho 6 parkov a jedno sídlisko," hovorí Iľko. 
Záujem o projekt prejavili už aj ďalšie mestá, napríklad hlavné mesto Bratislava, ktoré to už potvrdilo aj oficiálne.

Alternatíva za pesticídy 

Na ničenie buriny sa doteraz najčastejšie využíva prípravok Roundup s obsahom glyfosátu. Ten mnohí odborníci považujú za rizikové látky. "Glyfosát bol minulý rok vyhlásený WHO za pravdepodobný karcinogén," vysvetľuje Iľko. 

Udržiavať mestskú zeleň, alebo plochy detských ihrísk, parkov či nemocničných záhrad, je možné aj inak. Burinu môžeme kynožiť napríklad horúcou parou, alebo mechanicky.

Slovensko v predstihu

Druhou dobrou správou je, že Slovensko vyrobí oveľa väčšie percento plodín dopestovaných bez pesticídov ako krajiny EÚ. "Potravín vyprodukovaných úplne bez pesticídov je na Slovensko 58 percent, v EÚ vyprodukujú len 48 percent takých potravín," poukazuje na čísla Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

Slovenské plodiny sú teda z tohto pohľadu zdravšie, na druhej strane, je nám to málo platné, keďže naša produkcia ide sčasti na vývoz a viac ako polovicu dovážame. Ide hlavne o  tropické ovocie ako sú citrusy z Turecka, alebo ananásy z Ghany, ale takisto aj čaje z Číny, kde našli až 20 rôznych pesticídov. 

Z krajín EÚ sú to zas jahody z Belgicka, špenát a šalát z Talianska a zo Slovenska pšenica a zemiaky, ktoré mali nadlimit pesticídov. Tieto plodiny museli byť vyradené z predaja. Problém ale je, že niektoré plodiny síce majú koncentrácie pod limitom, no je ich tam povedzme 5-10-20 rôznych druhov. A my nepoznáme dôsledky ich vzájomného pôsobenia.

Pozrite si reportáž z Bruselu o pripravovanej legislatíve k používaniu pesticídov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy