Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dvojaká kvalita potravín v Európskom parlamente. Posvietia si na nekalé praktiky
Zdielať na

Dvojaká kvalita potravín v Európskom parlamente. Posvietia si na nekalé praktiky

BRATISLAVA / Slovensko v máji oslávi 15 rokov v EÚ a aj napriek tomu, že toto spojenie nám prinieslo veľa výhod, stále sú viditeľné rozdieli medzi západnými a "západnejšími" krajinami. Asi najlepším príkladom je dvojaká kvalita potravín.

Rozdielnu kvalitu potravín pociťujeme aj na Slovensku. Stačí nám, aby sme prešli za rakúske hranice a niektoré produkty kúpime v rovnakom obale, za rovnakú cenu, ale kvalitnejšie. Tento problém tu už bol a nevznikol vstupom Slovenska do EÚ, tým sa ale práve dostal viac do popredia.

Problém dvojakej kvality produktov hlásia aj z Maďarska, Slovinska, Česka či Lotyšska. "Spojili sme sa s kolegami z týchto krajín a podarilo sa nám za tri roky túto tému posunúť aj ďalej. Týka sa to nielen potravín, ale aj drogistického tovaru, ako pracích práškov a takéto konanie bude posudzované ako nekalá obchodná praktika a bude aj finančne postihované," hovorí europoslanec Ivan Štefanec.

Postihy pre dvojakú kvalitu 

Doteraz ale firmy neporušovali žiaden zákon, ak predávali v rovnako obale produkt inej kvality. V Európskom parlamente už pripravujú legislatívu, ktorá by to zmenila. "Pretože na rovnakom spoločnom trhu v Európe musia platiť rovnaké pravidlá a každý spotrebiteľ musí mať rovnaké práva. Bude zriadená aj čierna listina, kde takýto výrobcovia budú vedení," vysvetľuje Štefanec. 

Podľa europoslanca do dvoch až troch rokov budú tie postihy tak výrazné, že výrobcovia aj obchodné reťazce si dajú pozor. 

Domáci výrobcovia

Problém by sa čiastočne vyriešil, ak by slovenskí výrobcovia mali lepšie podmienky uplatniť sa na našom trhu. "Táto téma súvisí aj s celkovou poľnohospodárskou politikou, ktorá v EÚ je zameraná na podporu malých farmárov, kde ide tri štvrtiny všetkej podpory. Na Slovensku je to naopak, kde tri štvrtiny podpory, ktorá je z Európskej únie, ide veľkým firmám, čo častokrát ani neobrábajú tú poľnohospodársku pôdu," tvrdí Štefanec s tým, že práve v riešení tohto problému sa budú snažiť z EÚ pomôcť práve tým malým farmárom aj na Slovensku postaviť sa na nohy, aby aj u nás platili európske pravidlá.

Pozrite si archívnu reportáž o dvojakej kvalite potravín: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy