Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslancov trápi prílišné používanie pesticídov. Pripravujú zmeny
Zdielať na

Europoslancov trápi prílišné používanie pesticídov. Pripravujú zmeny

ŠTRASBURG / V poľnohospodárstve využívame až príliš veľa pesticídov a mnohé z nich môžu byť škodlivé. Pri niektorých dokonca ani nepoznáme dopad na ľudské zdravie. Tieto argumenty zaznievajú v Európskom parlamente. Europoslanci preto pripravujú novú legislatívu o využívaní pesticídov v poľnohospodárstve.

Pesticídy sú téma, o ktorej sa veľa nehovorí. Europoslanci však tvrdia, že sme ju roky zanedbávali. Dostať na trh Európskej únie nové druhy pesticídov bude oveľa ťažšie ako doteraz.

Osobitný výbor totiž odhalil vážne pochybenia v prípade ich schvaľovania. Po novom bude potrebná ich dlhodobá štúdia vplyvu na ľudské zdravie. K týmto výsledkom bude musieť mať prístup aj verejnosť, aby spotrebitelia poznali ich účinky.

Nové opatrenia 

​Europoslanci spolu s komisiou dokonca pripravujú novú legislatívu, podľa ktorej sa pesticídy nebudú môcť používať v blízkosti škôl, detských ihrísk, nemocníc, či pôrodníc. Parlament sa ide tiež pustiť do preskúmania všetkých dostupných štúdií o pesticídoch a ich prípadných karcinogénnych účinkoch. "Máme aj situácie, že podzemné vody nám nie sú takým spôsobom ochránené, ako by mali byť. Je pre nás veľmi dôležíté, aby sme občanov chránili, aj proti tomu, aby do plodín prenikali pesticídy," vysvetľuje europoslankyňa Monika Beňová. Vzniknúť majú aj špeciálne komisie, ktoré budú vplyv pesticídov posudzovať

Pozrite si archívnu reportáž o pesticíde, ktorý môže spôsobiť aj rakovinu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy