Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozhodnutie padlo. Náhubkový zákon nie je v rozpore s Ústavou SR
Zdielať na

Rozhodnutie padlo. Náhubkový zákon nie je v rozpore s Ústavou SR

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Novela zákona o rokovacom poriadku NR SR, takzvaný náhubkový zákon, nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodlo o tom plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na svojom dnešnom verejnom zasadnutí, kde zamietlo podanie skupiny tridsiatich opozičných poslancov NR SR.

Skupina opozičných poslancov napadla novelu na ústavnom súde v decembri 2016 a plénum Ústavného súdu ju na neverejnom zasadaní prijalo na ďalšie konanie 22. marca 2017, pričom nevyhovelo ich návrhu, aby pozastavilo účinnosť napadnutých ustanovení. V podaní napadli šesť ustanovení rokovacieho poriadku, ktoré sú podľa nich v nesúlade s princípom na ochrany práva na slobodu prejavu, slobodnej súťaže politických síl a nesúladné s princípom právneho štátu.

Sporná novela 

Novelizovaný rokovací poriadok prijali poslanci Národnej rady SR koncom roka 2016, keď prelomili veto prezidenta Andreja Kisku. Podľa novely poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri majú na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas.

​Novela obmedzila dĺžku vystúpenia poslancov len na verbálny prejav, bez možnosti zvukovej, obrazovej a obrazovo-zvukovej prezentácie a grafov. Prezident Kiska upozorňoval na možný zásah do ústavou garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu. V zákone videl aj možný neprimeraný politický tlak vládnej väčšiny zameraný na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou.

Pozrite si tlačovú konferenciu predsedu NR SR Andreja Danka k rozhodnutiu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy