Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident nepodpísal návrh novely rokovacieho poriadku
Zdielať na

Prezident nepodpísal návrh novely rokovacieho poriadku

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o rokovacom poriadku NR SR, ktorú parlament prijal 26. októbra 2016. Ako informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan, hlava štátu v odôvodnení vrátenia zákona upozorňuje, že postup, aký zvolili predkladatelia novely pred jej prijímaním a počas neho, môže byť neprimeraným politickým tlakom aktuálnej vládnej väčšiny zameraným na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou. "A teda aj zásahom do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu,“ zdôvodňuje prezident.

Prezident považuje otázku politickej kultúry, úrovne a obsahu politickej diskusie vrátane rokovaní pléna národnej rady za jeden z faktorov ovplyvňujúcich dôveru občanov v štát a jeho inštitúcie. Zároveň však pochybuje, či je možné efektívne nariadiť prostredníctvom zákona to, čo sa prirodzene považuje za vec dobrých mravov a základnej slušnosti zvolených politických reprezentantov.

Prezident vo svojom rozhodnutí poukazuje aj na legislatívno-technické nedostatky schválenej novely vrátane nejednoznačnosti terminológie. Napríklad pri opakovanom hlasovaní o procedurálnom návrhu v tej istej veci, pri prerokúvaní návrhu uchádzačov o miesta kandidátov na sudcov ústavného súdu v ústavnoprávnom výbore parlamentu. Z uvedených dôvodov navrhuje národnej rade neprijať zákon ako celok.

 Rôzne zákazy počas rokovania

Novelu rokovacieho poriadku pripravila skupina poslancov vládnej koalície na čele s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS), podľa ktorých jej cieľom je zabezpečenie ochrany efektívneho fungovania národnej rady počas jej schôdzí. Schválený zákon napríklad stanovuje maximálny čas prejavu poslanca v rozprave pléna parlamentu, zakazuje používanie zvukových, obrazových a zvukovo-obrazových pomôcok v rozprave, zakazuje vnášať jedlo do rokovacej sály národnej rady.

Z uvedených dôvodov hlava štátu navrhuje národnej rade neprijať zákon ako celok.

Predseda parlamentu rešpektuje prezidenta

Predseda parlamentu rozhodnutie prezidenta podľa hovorkyne NR SR Zuzany Čižmárikovej rešpektuje. "Predseda parlamentu rešpektuje rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky a návrh na zmenu rokovacieho poriadku pôjde na najbližšej schôdzi v štandardnom procese," povedala. Za návrh na októbrovej schôdzi hlasovalo 79 poslancov. Na to, aby bol zákon parlamentom schválený po vrátení prezidentom, je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy