Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
EXKLUZÍVNE: Milan Lučanský sa vyjadril, či bude kandidovať za policajného prezidenta
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Milan Lučanský sa vyjadril, či bude kandidovať za policajného prezidenta

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Policajný prezident Milan Lučanský stále nevie, či bude opäť kandidovať za policajného prezidenta. Definitívne sa rozhodne vo februári. Informáciu uviedol v rozhovore pre televíziu JOJ.

"Stále je to 50 na 50. Keďže ide o veľkú výzvu. No rozmýšľam aj o zodpovednosti a rodine. Vyjadrím sa vo februári. Je to otvorené, či sa uchádzať budem alebo nie," uviedol pre televíziu JOJ Milan Lučanský. 

Milana Lučanského vymenovala ministerka vnútra Denisa Saková za dočasného policajného prezidenta 1. júna 2018. Po tom, ako odstúpil z funkcie Tibor Gašpar."Moja história v policajnom zbore je dlhá, celý čas som pracoval na úrovni kriminálnej polície, kde som riešil tie najzávažnejšie kauzy, ktoré traumatizovali nielen Slovensko, ale aj okolité krajiny," uviedol v júni prezident policajného zboru Milan Lučanský s tým, že išlo predovšetkým o nárast organizovaného zločinu alebo prienik zahraničných organizovaných skupín na naše územie. "Organizované skupiny, ktoré sme riešili, boli naprieč celým Slovenskom. Začínali sme v Bratislave, jedna z prvých vecí, ktoré sme riešili, boli skupiny okolo sýkorovcov," povedal.

Zmeny v zákonoch

V decembri poslanci opätovne schválili zákon o policajnom zbore. Zákonom sa má zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie. Podľa novely z ministerstva vnútra má po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie.

Funkčné obdobie šéfa polície má byť štvorročné, pričom sa o funkciu môže uchádzať na ešte jedno ďalšie funkčné obdobie. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov. "Dvoch členov komisie menuje minister vnútra a po jednom členovi komisie menuje generálny prokurátor, prezident Policajného zboru, riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a odborový orgán, ktorý má najviac členov z príslušníkov Policajného zboru,“ uvádza sa v dokumente.

V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie musí minister vnútra svoj návrh odôvodniť a následne ho musí odporučiť branno-bezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. Poslanci schválili účinnosť novely zákona od 1. februára 2019.

Poslanci Národnej rady SR 4. decembra odobrili zmeny v zákone o Policajnom zbore. Novelou zákona o Policajnom zbore, ktorý schválili poslanci 76 hlasmi, sa má zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie. Prezident Andrej Kiska v stredu vetoval novelu zákona o Policajnom zbore a vrátil ju Národnej rade SR na opätovné prerokovanie. Podľa hlavy štátu schválená novela nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru a je nesystémová.

Policajný prezident Lučanský pre nezrovnalosti vo vyšetrovaní odvolal aj šéfa protizločineckej agentúry Petra Hraška. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy