Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Otec a mama spoločne na materskej. Treba splniť viaceré kritériá
Zdielať na

Otec a mama spoločne na materskej. Treba splniť viaceré kritériá

BRATISLAVA / Nový rok priniesol viacero zmien. Jedna sa týka aj materskej. Materskú dovolenku už môžu absolvovať obaja rodičia v rovnakom čase. Vybaviť si to ale nie je úplne jednoduché a treba splniť viacero kritérií.

"Od 1.1. 2019 v materskej je možnosť súbežne poberať materské otcom a matkou na iné dieťa," uviedol Ján Richter, minister PSVaR SR. V praxi by to malo fungovať nasledovne. "Matka, ktorá poberá materské na mladšie dieťa, sa dohodne s otcom, že prevezme do starostlivosti staršieho súrodenca a ostane s ním na rodičovskej dovolenke, pričom požiada Sociálnu poisťovňu o materské," objasnila hovorkyňa Veronika Husárová.

Otec dieťaťa si rovnako ako matka dieťaťa uplatňuje nárok na materské prostredníctvom tlačiva "Žiadosť o materské", s tým rozdielom, že toto tlačivo mu nevystaví, ako v prípade matky dieťaťa gynekológ, ale poskytne mu ho príslušná pobočka Sociálnej poisťovne. "Prevzatie dieťaťa do starostlivosti je určené dňom, keď otec spíše s matkou dieťaťa dohodu o tom, že dieťa preberá do starostlivosti," povedala Veronika Husárová.

Otec dieťaťa si môže uplatniť nárok na materskú najskôr šesť týždňov po pôrode a najneskôr do tretieho roku veku dieťaťa. "Podmienkou zostáva aj absencia príjmu v čase nároku na materské z toho pracovného pomeru/nemocenského poistenia, z ktorého si poistenec (matka či otec) uplatnil nárok na materské," dodala Veronika Husárová.

Analytik Iness Radovan Ďurana ale nie je zástancom tohto názoru: "Ja som kritikom tohto nastavenia, ktoré akokeby už stratilo zo zreteľa, že čo je zmyslom týchto dávok." Podľa neho tento zákon totižto umožňuje otcom, po tom ako zmenia pracovný pomer na iný, chodiť do práce a zároveň poberať materskú. "Človek môže dostávať dávku i napriek tomu, že doma nie je. Zo zreteľa sa tak už stratila tá skutočná pomoc človeku, ktorý má nejaký problém s príjmom. Vo výsledku teda poberajú peniaze na otcovskej dovolenke muži, ktorí, normálne chodia do práce a reálne nemajú čas sa tomu dieťaťu venovať. Čo zvyšuje neefektivitu toho systému," dodal Radovan Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy