Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vláda schválila zmeny pri voľbe policajného prezidenta
Zdielať na

Vláda schválila zmeny pri voľbe policajného prezidenta

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na rokovanie vlády sa dostal aj očakávaný zákon o voľbe policajného prezidenta. Doteraz koalíciu rozdeľoval. Streda ukázala či sa vedia dohodnúť a ako bude zákon vyzerať.

Návrh prešiel vládou po viactýždňových rokovaniach. Koalícia veľmi intenzívne prejednávala voľbu policajného prezidenta. Aj napriek tomu, že SNS mala s návrhom dlhodobý problém, zdá sa, že ministri sa tentokrát dohodli a návrh podporili. Osobne sa aj pred samotnými rokovaniami vyjadrila ministerka Matečná, že návrh podporia a posunú ho ďalej do parlamentu. "Je to finálna, konsenzuálna dohoda všetkých koaličných partnerov," uviedla Denisa Saková, ministerka vnútra Slovenskej republiky. "Je dobré, ak má policajný prezident určitú stabilitu a minimálne garanciu, že ak si riadne plní svoje povinnosti, tak sa môže venovať práci a nie nejakým hľadaním si politického krytia v prípade, že príde k zmenám na úrovni ministra," dodal predseda vlády Peter Pellegrini.

Podľa nových zásad voľby policajného prezidenta by výber mal vyzerať nasledovne:

V prvom kole policajného prezidenta bude vyberať 7-členná odborná komisia. Následne minister. Potom sa dostanú kandidáti pred brannobezpečnostný výbor, ktorý odporučí nadpolovičnou väčšinou vhodných kandidátov a z nich si minister vyberie toho správneho. 

Odvolávanie policajného prezidenta:

Naopak, ak by bola vôľa odvolať policajného prezidenta, musí návrh prejsť trojpätinovou väčšinou parlamentného brannobezpečnostného výboru. Dĺžka funkcie policajného prezidenta bude štyri roky a existuje možnosť opätovného zvolenia. Čiže nový policajný prezident bude môcť byť vo funkcii až osem rokov. 

Zákon pôjde postupne do parlamentu, kde by mal prejsť všetkými čítaniami a aktuálne novinky by mali byť od 1. januára 2019, kedy by sa mal začať vyberať nový policajný prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy