Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Saková pre TV JOJ: Policajný prezident bude môcť byť zvolený na 4 roky dvakrát po sebe
Zdielať na

Saková pre TV JOJ: Policajný prezident bude môcť byť zvolený na 4 roky dvakrát po sebe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková pre televíziu JOJ potvrdila, že nový policajný prezident bude môcť byť zvolený na obdobie štyroch rokov dvakrát po sebe. Zhodla sa na tom na pondelkovom rokovaní s premiérom Petrom Pellegrinim.

Saková na svojom facebookovom profile v pondelok večer informovala, že sa stretla s premiérom Pellegrinim. V statuse uviedla: "že funkčné obdobie prezidenta Policajného zboru nemusí byť nevyhnutne sedem rokov, do úvahy by napríklad prichádzalo skrátenie tejto doby a na druhej strane by sa o túto funkciu mohol uchádzať viac ako len raz."

​"Ak niekto má možnosť kandidovať ešte raz, tak sa minimálne snaží pracovať najlepšie ako vie, aby mal šancu byť znovuzvolený," uviedol premiér Peter Pellegrini. "Dvakrát po sebe sa vyskytuje štandardne v prípade viacerých ústavných činiteľov alebo iných vyšších štátnych funkcionárov. Myslím si, že by to mohlo byť priechodné," reagoval poslanec za Most-HÍD Peter Kresák. 

Opozícia ale odkazuje, že nemá problém s tým na ako dlho bude policajný prezident do funkcie menovaný, ale predovšetkým s tým, ako bude odvolateľný. "Nepodporím to, pretože si myslím, že každý policajný funkcionár menovateľný a odvolateľný podľa toho nakoľko pomáha ľuďom a nakoľko naháňa zločincov. Pokiaľ to človek robí, nie je dôvod ho meniť," uviedol Milan Krajniak zo Sme rodina.

"Je absolútne neprijateľné, aby policajného prezidenta minister vnútra vymenoval na základe odporúčania nadpolovičnej väčšiny brannobezpečnostného výboru a potom, keď príde nová vláda a bude chcieť toho človeka odvolať, lebo si neplní povinnosti, bude potrebovať dvojtretinovú väčšinu. V tom je to zabetónovanie," uviedol poslanec za SaS Ľubomír Galko.

Napriek tomu ale SaS nevylučuje podporu, keďže sa o časti pri odvolávaní stále rokuje. "Ak nám vyhovejú v tom, že budú rovnako nastavené podmienky prijímania aj odvolávanie, tak nevidím dôvod baviť sa o tom, že by SaS podporila zákon," dodal Galko. 

Vláda mala novelu zákona o Policajnom zbore SR, ktorá mení pravidlá výberu policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie pôvodne prerokovať 22. augusta, napokon však tento bod vypustili. Predseda vlády Peter Pellegrini to odôvodnil tým, že okolo ohlasovaných zmien je stále veľa diskusie a z odborných kruhov zaznievajú kritické hlasy, preto má byť ešte predmetom rokovaní. Ministerka vnútra následne pripustila, že je potrebné nájsť zhodu na dĺžke funkčného obdobia šéfa polície. Podľa pôvodného návrhu mal byť Prezident Policajného zboru SR menovaný na sedem rokov, pričom by mohol vykonávať len jedno funkčné obdobie. Návrh sa však okrem opozície nepozdával napríklad ani koaličnej SNS.

Denisa Saková pred niekoľkými dňami vymenovala za dočasného šéf policajnej Inšpekcie Alexandra Szaboá. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy