Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia v politike sa menila z hodiny na hodinu. Ráža nahradil jeho šéf Drucker
Zdielať na

Situácia v politike sa menila z hodiny na hodinu. Ráža nahradil jeho šéf Drucker

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pre Jozefa Ráža mladšieho, Andreu Kalavskú a Tomáša Druckera to bol určite nezabudnuteľný deň. Samozrejme aj pre Petra Pellegriniho a koaličných lídrov. Veci sa totiž menili doslova z hodiny na hodinu.

Slovensko niekoľko hodín hľadalo informácie o Jozefovi Rážovi, prvom kandidátovi na ministra vnútra. Vedeli sme. že je synom legendárneho speváka a že hoci je nestraník, má dôveru v Smere. "Naozaj sme hľadali človeka pre upokojenie situácie, je to človek, ako my hovoríme, z Druckyho tímu," uviedol Robert Fico.

Fotografie, na ktorých je s Robertom Kaliňákom mu ale dvere do ministerskej kancelárie zatvorili. Jozef Ráž sa celý čas odmietal k nominácii vyjadrovať a jeho jediným oficiálnym statusom ostane reakcia na prezidentovo rozhodnutie: "Plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta.“

O Jozefovi Rážovi nechceli s nami hovoriť ani jeho najbližší kolegovia až na jednu výnimku. Svojho kolegu z Druckyho tímu sa zastala štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva. "Keď som dnes ráno prišla na ministerstvo, 90 % ľudí bolo smutných, že náš Jožko nám odchádza," povedala Andrea Kalavská, ktorá ešte netušila, že o pár hodín bude kandidátkou na ministerku zdravotníctva.

Neskôr už ale poskytla len písomné stanovisko. "K ministerskej pozícii mám prirodzený rešpekt, ako doterajšia štátna tajomníčka som sa snažila podieľať na zmenách, ktoré by zlepšili stav zdravotníctva na Slovensku,“ uviedla Kalavská.Kalavská sa má nasťahovať do kancelárie svojho dnešného šéfa ministra Druckera a ten by mal úradovať na inej adrese. "Napriek inej voľbe, ako som si pôvodne želal, som presvedčený, že každý má povinnosť sa aspoň pokúsiť zlepšiť túto situáciu," uvádza sa v stanovisku Tomáša Druckera.

Minister s povesťou krízového manažéra, ktorý do politiky prišiel v roku 2012, aby zachraňoval slovenskú poštu, dva posledné roky riadil zdravotníctvo. Teraz má dostať pod palec najsledovanejší rezort. "Toto rozhodnutie som urobil napriek môjmu želaniu zostať v rezorte zdravotníctva a pokračovať v zmenách, ktoré som naštartoval," uviedol Drucker.

Najmenej známym menom je ale pre verejnosť stále Ľubica Laššáková, ktorá si udržala nomináciu na post ministerky kultúry, ktorý pre ňu bude znamenať odchod z funkcie podpredsedníčky Banskobystrického kraja.

Viac ako 20 rokov pracovala v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu a ako krajská poslankyňa kritizovala postoj Mariána Kotlebu k divadlám a jeho snahy o likvidáciu štúdia tanca. "Nemohla som dopustiť, aby tieto kultúrne inštitúcie išli dolu vodou," uviedla Laššáková.

Utorková šachová personálna rošáda trvala približne päť hodín. Kandidát na ministra vnútra už napoludnie kandidátom nebol. Z tejto pozície ho vytlačil jeho šéf, Tomáš Drucker. Toho zas nahradí ďalšia členka Druckyho tímu. Ostáva už len čakať, čo povie prezident. Podľa politológa táto rošáda má šancu na úspech. "Mala by to byť prijateľná zostava, lebo v tej jeho deklarácii, ktorú predniesol verejnosti, bola jedna jediná výhrada, voči rezortu minsterstva vnútra," uviedol politologický analytik Polisu Ján Baránek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy