Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
#AllForJan: Macedónsky podnikateľ spolupracoval s Vadalom. Protizákonné praktiky nepripúšťa
Zdielať na

#AllForJan: Macedónsky podnikateľ spolupracoval s Vadalom. Protizákonné praktiky nepripúšťa

BRATISLAVA / V práci, pre ktorú najpravdepodobnejšie zavraždili novinára Jána Kuciaka, pokračuje medzinárodný investigatívny tím, do ktorého sa zapojila aj TV JOJ. V súvislosti s preverovaním sporných transakcií zadržaného talianskeho podnikateľa Vadalu, pre ktorého mala pracovať aj Mária Trošková, sa redakcii SME a TV JOJ ohlásil macedónsky podnikateľ, dlhodobo žijúci v Lučenci. Seat Aličauši sa ostro ohradzuje voči spájaniu jeho podnikania s osobami napojenými na taliansku mafiu či priekupníkov drog.

Seat Aličauši je v regióne, v ktorom podniká, známou osobnosťou biznisu. V poľnohospodárstve pôsobí viac ako 13 rokov, aktuálne vlastní tri fotovoltaické elektrárne, z ktorých na daniach za minulý rok nedávno poslal štátu viac ako 200 000 eur. V Lučenci má rozsiahly rezort s morským kúpaliskom. "Prišiel som sem preto, aby som vysvetlil, že transakcie na Vadalu vo výške 480 000 nie sú podozrivé," uviedol Aličauši.

Podnikateľa s macedónskymi koreňmi spája spoločné podnikanie s Antoninom Vadalom, ktorého pre žiadosť talianskej justície aktuálne zadržiava slovenská prokuratúra, pre účel vydania na stíhanie, a to pre obvinenia z účasti na drogovej trestnej činnosti v nadnárodne operujúcej zločineckej skupine.

Úrady Vadalu majú podozrievať aj z prania špinavých peňazí. Týždenník Trend už minulý piatok pri opisovaní podozrivých státisícových transakcií okolo firiem Vadalu spomína aj spoločnosť podnikateľa Aličaušiho, a to konkrétne pri sume 480 000 eur. Tie podľa podnikateľa, ktorý Vadalu pozná, išli výlučne na nákup spracovateľského stroja na výrobu paliet.

Pre Vadalu prišiel o desaťtisíce eur

Tvrdí, že s Vadalom už nepodniká, rozišli sa pri obchodovaní s dobytkom, keď pre Vadalu prišiel o desaťtisíce eur.

Prevod bol podľa podnikateľa Aličaušiho legálny a transparentný, výlučne pre zámer na kúpu stroja. Jeho poľnohospodárska firma KREMPOS v roku 2011 zaslala dodávateľskej firme Agra pol milióna eur ako zálohu. Podľa Trendu ale z dodávateľskej firmy mali peniaze následne ísť do inej spoločnosti, odtiaľ do ďalšej, a následne sa mali dostať do spoločnosti, ktorú vlastní opäť podnikateľ Aličauši. Trend tvrdí, že cez jeho firmu Dituria - S - po premenovaní sa volá Miraj, potom 480 000 suma skončila po rozdelení na menšie sumy na rôznych účtoch už fyzických osôb.

Podnikateľ ale odmieta, že by jeho osoba bola spájaná s podnikaním za hranicami zákona. Už vôbec nie s krytím na drogový biznis a pranie peňazí. Fotovoltaické elektrárne, ktoré priamo s Vadalom v minulosti rozbehol v Lučenci vo veľkom, bola podľa jeho slov len jeho výhodná investícia, ktorej sa venuje, už len vo svojich troch firmách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy