Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia o vyšetrovaní vraždy naďalej neinformuje. Pochybnosti má aj právny zástupca rodín
Zdielať na

Polícia o vyšetrovaní vraždy naďalej neinformuje. Pochybnosti má aj právny zástupca rodín

BRATISLAVA / Vyšetrovanie vraždy Ján Kuciaka a Martiny Kušnírovej stále neprinieslo meno páchateľa a vyvoláva mnoho otázok. Najviac čakajú na odpovede príbuzní oboch zavraždených mladých ľudí. Mama zavraždenej Martiny už neverí nikomu a pochybnosti má aj právny zástupca rodín pozostalých.

Polícia spočiatku, po nájdení tiel Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podľa mnohých informovala až pričasto či čudne, potom však tok informácií uťala. To ale necháva priestor pre rôzne dohady či fabulácie. "Informovanie v tom prvom týždni, každý deň iné verzie, ktoré sa podsúvali médiám a verejnosti, to mimoriadne znedôveryhodnilo samotné vyšetrovanie," uviedol Daniel Lipšic, advokát rodín obetí dvojnásobnej vraždy. 

"Ja už nedôverujem nikomu. Nehovorím, tí všetci policajti, sú aj poctiví, robia to, čo musia, ale tým hore neverím. Nie nadarmo Janko toto písal. Určite ešte dačo mal, čo by bolo vyšlo na povrch, by ich popadalo veľmi veľa," povedala mama Martiny Kušnírovej Martina Kušnírová. 

Mama Martiny nedôveruje nezávislosti vyšetrovania a dokonca ani nových vládnym nominantom. "Oni dobre vedia, čo robia, preto tam tých ľudí dosadili, nech mi prepáčia tí ľudia, možno sú fakt féroví profesionáli, ale momentálne, kde ich posunuli, to sú určite len bábky. Keby mali čistý štít, nemajú problém dať tam takých ľudí jak každý pýta, nestranných, čistých, ktorí nemajú žiadne prepojenia, machinácie," povedala Zlatica Kušnírová. 

Podľa Martininej mamy sa Ján Kuciak chystal na východ, pravdepodobne na stretnutie s ľuďmi, ktorí preňho mali nové dôkazové materiály. "V pondelok ešte na dva dni, ešte ja som sa pýtala, a že áno, od rána do večera, na dva dni. Ja si myslím, že určite nešiel za mafiánmi, on mal kontakty na nejakých obyčajných ľudí, ktorí mu mohli niečo v tomto smere pomôcť. Posunúť nejaké informácie, dôkazy," uviedla Martinina mama. 

Získať informácie k prípadu z polície či prokuratúry je v súčasnosti oficiálne nemožné. "Na základe pokynu dozorového prokurátora nie je možné zo strany polície poskytovať informácie k prípadu dvojnásobnej vraždy," uviedla polícia vo svojom vyjadrení.

"Prezentovanie skutočností, ktoré sú orgánom činným v trestnom konaní známe, ako je dátum a čas úmrtia, počet striel, ktoré zasiahli obete atď., nie je možné vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania poskytnúť, preto nebudeme uvádzať žiadne podrobnosti, aby sa zamedzilo zmareniu, alebo sťaženiu objasnenia a vyšetrenie veci," povedala Jana Tökölyová z Úradu špeciálnej prokuratúry.

"Môžem povedať počet výstrelov, pretože o tom informovala mama Martiny Kušnírovej. Ja som s ňou bol v piatok, kde sme prebrali aj predbežnú pitevnú správu. Z nej vyplýva, že Ján Kuciak bol zasiahnutý dvomi strelami do srdca, pritom je tam len jeden strelný kanál, čiže boli asi pálené z veľmi blízkej vzdialenosti, ale našli sa dva projektily v srdci. Pri Martine Kušnírovej išlo o jednu strelu do tvárovej časti hlavy," uviedol Lipšic.

Podľa advokáta došlo k viacerým pochybeniam hneď pri pôvodnom krajskom výjazde. "Je ustálený čas úmrtia, v zásade na stredu večer, nechcem špecifikovať presné hodiny. V správe o obhliadke mŕtvych tiel dokonca ohliadajúci lekár opomenul opísať polohy tiel v akých boli nájdené. Tie správy sú absolútne neadekvátne a nedostatočné," dodal Lipšic.

Prizvaní zahraniční odborníci môžu momentálne vykonávať len analýzu nálezov - nemôžu viesť vyšetrovanie na Slovensku. Ich výsledky sa ale berú ako plnohodnotný dôkaz pred súdom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy