Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico tvrdí, že sa dal prezident na stranu opozície
Zdielať na

Fico tvrdí, že sa dal prezident na stranu opozície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico sa po skončení pracovného obeda s veľvyslancami krajín EÚ a USA postavil pred novinárov. Vyjadril sa opäť k vražde novinára Jána Kuciaka.

Prezident Andrej Kiska destabilizuje Slovensko spôsobom, aký je v Európskej únii nevídaný. Uviedol dnes po stretnutí s veľvyslancami EÚ a USA premiér Robert Fico. Podľa neho úlohou prezidenta je obhajovať dobré meno Slovenska v zahraničí. Fico zároveň žiada prezidenta, aby sa vrátil do svojich ústavných koľají.

Veľvyslancov informoval, že sledujeme útok prezidenta a opozície na princípy právneho štátu a na výsledky demokratických parlamentných volieb. Kiska sa venuje politickým hrám, dal sa na stranu opozície a doteraz nič neurobil. Premiér sa posťažoval, že mu Kiska ani len nezavolal.

Fico dnes pokračoval v konšpirácii o prezidentovi a americkom finančníkovi Georgeovi Sorosovi, a hovoril o nejakom scenári, ktorý podľa neho nevznikal na Slovenku. Pýtal sa, ako sa mohlo vytlačiť tak veľa odznakov. Neverí tomu, že sa spolu v New Yorku rozprávali o situácií Rómov na Slovensku. Premiér tiež kritizoval Kisku, že bol minulý týždeň na dovolenke. Myslí si, že hlava štátu má chodiť po zahraničí, volať k sebe veľvyslancov a obhajovať dobré meno Slovenska. Fico podľa vlastných slov hovoril aj pred veľvyslancami o tom, ako prezident Kiska destabilizuje Slovensko, robí opozičnú politiku, venuje sa politickým hrám a doteraz nič neurobil.

Premiér sa k spojeniam politických špičiek s talianskou mafiou nevyjadril, keďže išlo o vyhlásenie. Médiám prisľúbil tlačovú konferenciu s otázkami, mala by byť v stredu alebo štvrtok a v pondelok. Vtedy má republikovú radu aj koaličný Most-Híd, ktorý žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Fico takisto povedal, že imidž Slovenska je perfektný a zopakoval, že ak novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku zabili pre jeho prácu, bude to útok na slobodu slova a demokraciu. Opäť požiadal prezidenta Kisku, aby vysvetlil, o čom sa rozprával so Sorosom. Kiska pritom už vlani informoval, že témou stretnutia bola situácia Rómov. Takisto sa veľvyslancom zmienil o tom, že ponúkne šéfredaktorom možnosť ochrany novinárov, ak budú niečo vyšetrovať.

Dankove stanovisko

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko vyzýva na upokojenie emócií. "Pre stupňujúce sa napätie a poškodzovanie mena Slovenska je dôležité, aby sa ústavní činitelia stretli na spoločnom rokovaní. Predseda NR SR je k dispozícii na rokovanie,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor NR SR.

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, ak nebude dohoda na skoršom termíne, predseda NR pozýva na pracovné stretnutie prezidenta SR a predsedu vlády SR v piatok o 12:00 na Bratislavský hrad. "Ústavní činitelia musia spolu komunikovať. Takéto stretnutie je dôležité na zastavenie politických nálad, ktorých jediným cieľom je destabilizácia štátu,“ poznamenal predseda parlamentu Andrej Danko.

"Robert Fico ťahá Slovensko z civilizovaného sveta do temných kútov organizovaného zločinu, arogancie moci a násilia. Robert Fico je hlavným deštruktérom stability, právneho štátu, slobody a demokracie v našom štáte. Osobná vojna, ktorú vyvolal s hlavou štátu, je vystrihnutá z učebnice mečiarizmu a znamená definitívny rozklad vlády. Prosíme občanov, aby sa nenechali uniesť emóciami a svoje rozhorčenie prejavovali pokojnou formou. Očakávame, že demokratické spoločenstvo vo svete vyšle slovenskej verejnosti jasný signál, že spôsoby Roberta Fica sú nehodné lídra členského štátu Európskej únie," vyjadrila sa k Ficovmu vyhláseniu strana SaS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy