Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Talianska mafia mala blízko aj k Hornonitrianskym baniam, tvrdí Nicholsonová
Zdielať na

Talianska mafia mala blízko aj k Hornonitrianskym baniam, tvrdí Nicholsonová

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na tlačovej konferencii SaS a OĽaNO prišli členovia strán s novými informáciami, ktoré súvisia aj s nedokončeným článkom zavraždeného Jána Kuciaka zverejneného v noci. Lucia Ďuriš Nicholsonová spojila Máriu Troškovú s talianskou mafiou, ktorá podľa nej podnikala v energetike. Tvrdí, že talianska mafia bola zapojená aj do účtovníctva Hornonitrianskych baní v hodnote 20 miliónov korún. Ľubomír Galko doplnil, že Mária Trošková nedisponuje bezpečnostnou previerkou NBÚ. Politici vyzvali Roberta Fica, aby Tibora Gašpara a Roberta Kaliňáka zbavil funkcií.

Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že v roku 2008 začal klan Vadalovcov podnikať v energetike, mali niekoľko fotovoltaických elektrární. "Príchod tejto organizovanej skupiny nemal uniknúť pozornosti SIS. V roku 2011 založila Mária Trošková s Vadalom a s Urbanom spoločnosť GIA Management. Už v roku 2012 previedli Trošková a Urban svoj podiel na Jána Petrovského. V roku 2007 zatkol Jána Petrovského môj dnešný poradca, bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan za obrovské daňové podvody na DPH. V súčasnosti sedí Ján Petrovský vo väzení za iné podvody, za ktorými mali stáť taliansky bossovia od Trebišova," uviedla Nicholsonová. 

Petrovský bol podľa slov Nicholsonovej súčasťou organizovanej skupiny DPH-čkarov, čo sa podarilo dokázať v roku 2007. Spolu s ním tam boli ďalší ľudia. "Čo je veľmi zaujímavé, keď im bol zaistené účtovníctvo, našli sa v ňom aj fiktívne faktúry z Hornonitrianskych baní v hodnote 20 miliónov korún. Na tohto človeka prepísala Trošková svoje podiely v spoločnosti a dnes je pravou rukou premiéra Roberta Fica," povedala Nicholsonová. Podľa nej sa pohybovala v spoločnosti organizovanej skupiny podvodníkov na DPH, ktorá vo veľkom vyťahovala peniaze aj z Hornonitrianskych baní, ktoré vláda dotuje. 

Ľubomír Galko v utorok uviedol, že požiada Národný bezpečnostný úrad, aby otvoril previerky Viliama Jasaňa a Márie Troškovej."Bezpečnostná previerka Jasaňa, ktorá je platná dva roky je v súčasnosti už otvorená. Vykonávajú sa potrebné kroky, aby bolo posúdené či sa zlyhalo a kde sa zlyhalo. Trošková nedisponuje bezpečnostnou previerkou NBÚ. Dôvod, pre ktorý nebolo požiadané o previerku nech si zodpovie každý sám," uviedol Galko.  

Podľa neho masívne zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky. Vojenské spravodajstvo, operatívci policajného zboru aj SIS. "Z prípadu Jasaňa sa javí, že bezpečnostné previerky nie sú udeľované ľudom, ktorí spĺňajú bezpečnostné predpoklady, ale ľuďom, ktorí ich potrebujú. Výbor, ktorý zvolám už bude o zlyhaniach inštitúcií," uviedol Galko. 

Sulík vyzýva k zbaveniu funkcií Kaliňáka a Gašpara

"Vďaka práci Jána Kuciaka sme sa mali možnosť dozvedieť aké silné spletitosti existujú na východe našej krajiny. Nechceme, aby tu vládla mafia a aby prichádzali o život ľudia, ktorí poukazujú na rozkrádanie. Aj preto ma prekvapuje prečo Andrej Danko a Béla Bugár tak zaryto mlčia," uviedol v úvode."Vyzývame Roberta Fica, aby Robert Kaliňák a Tibor Gašpar neboli viac vo funkcii. Tiež ho žiadame, aby prestal koordinovať vyšetrovanie. Žiadame, aby tak urobil najneskôr do utorka. Ak to neurobí, sme pripravení konať," uviedol predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii. 

Výzvu Richarda Sulíka doplnil predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý vyzval Luciu Žitňanskú a Mareka Maďariča, aby podali demisiu. Označil ich totiž za ľudí, ktorí majú svedomie a mali by sa tomu postaviť. Rovnako tak vyzval všetkých členov strany Smer, ktorí sú toho schopní. 

Súvisiace články