Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Premiér si nedáva servítku pred ústa. Obul sa do migrantov aj moslimov
Zdielať na

Premiér si nedáva servítku pred ústa. Obul sa do migrantov aj moslimov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Téma moslimov, migrantov, či národnostných menšín je v politike stále horúca. Pomerne často sa o ňu opiera aj predseda vlády Robert Fico. Vyslúžil si za to i kritiku zo strany koaličných partnerov.

Počas vysielania Sobotných dialógov vo verejnoprávnom rozhlase premiér spomenul aj moslimov. "Obracajú sa čím ďalej viac turisti na Slovensko. Lebo chcú prísť tam, kde nie sú výbuchy, kde nie sú otravovaní na námestí moslimami, ako to vidíme v iných krajinách," vyhlásil Fico vo vysielaní. Servítku pred ústa si premiér nedával ani po poslednom zasadnutí šéfov krajín V4 v Budapešti. "Odmietam vznik ucelených moslimských komunít na Slovensku. Hovorím to smrteľne vážne s plnou zodpovednosťou," povedal v piatok Fico.

Pre takéto výroky bol už premiér viackrát kritizovaný. Nie len mimovládnymi organizáciami, ale dokonca aj svojimi vlastnými kolegami. Naposledy sa do svojho šéfa pustila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Ja som sa vždy snažila vyhraňovať, alebo vyjadrovať voči akýmkoľvek vyjadreniam intolerancie voči príslušníkom národnostných menšín, vrátane premiérových výrokov," povedala Žitňanská. Ako sama tvrdí, podobné výroky jej komplikujú pracovný život. "Presadzovať opatrenia, ktoré by sme chceli presadzovať v atmosfére, kde rastie intolerancia, je jednoducho nemožné," dodala.

Podľa politológa môžu za ostrými vyjadreniami premiéra stáť preferencie. "Je tu vážny problém, čo s tými vyše milión moslimami, ktorí nám sem došli a ako to zmysluplne riešiť. A pokiaľ to oprostíme od nejakého nadbytočného populizmu, tak stále je to téma, ktorá sa dá riešiť racionálne a dokonca, na ktorej sa dajú získavať politické body," myslí si politológ Ján Baránek. "Každý politik volí svoju cestu. Ja ju považujem za nebezpečnú," zhodnotila Žitňanská.

pozrite si j reportáž zo stretnutia lídrov krajín V4 v Budapešti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy