Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poslanci Európskeho parlamentu chcú bojovať proti daňovým únikom
Zdielať na

Poslanci Európskeho parlamentu chcú bojovať proti daňovým únikom

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / V Európskej únii majú daňové úniky taký obrovský rozsah, že podľa politikov musia nastať zmeny.

Odhaduje sa, že ak by sme mali vyriešený problém s daňovými únikmi, vytvoriť by sa dalo až jeden a pol milióna nových pracovných miest. "Keď si vynásobíme 507 miliónov obyvateľov Európskej únie dvetisíckrát, tak nám vyjde číslo väčšie ako 1000 miliárd eur ročne," uviedol poslanec za Socialistov a demokratov v Európskom parlamente, Vladimír Maňka. Európsky parlament schvaľuje približne 200 nových návrhov, aby tieto peniaze zostali "doma".

"Jednotlivé štáty nie sú mnohokrát informované, kde a či vôbec odvádzajú podniky dane," dodala poslankyňa Európskej ľudovej strany, Anna Záborská. 

Rieši sa preto nový systém pre daňové úrady v celej únii. Systémy budú navzájom prepojené a nahliadnuť doň budú môcť všetky krajiny. 

"Aby sme rozlíšili tých, ktorí sú poctiví, dodržiavajú zákony, od tých, ktorí ich porušujú," objasnil Ivan Štefanec, poslanec pre Európsku ľudovú stranu.

"Dozvedáme sa nové skutočnosti a sú to aj členské štáty Európskej únie, ktoré zvýhodňujú nadnárodné korporácie na úkor iných," povedala Monika Smolková, poslankyňa za Socialistov a demokratov v Európskom parlamente. 

Pokiaľ na nejaký projekt pôjdu európske peniaze, čerpať ich nebudú môcť firmy so sídlom v daňových rajoch, ani schránkové firmy. Rovnako takéto spoločnosti nebudú môcť byť dodávateľom. Hovorí sa o zavedení tzv. minimálnej dani, ktorú budú musieť platiť tie spoločnosti, ktoré posielajú svoje peniaze do daňových rajov. "Proti daňovým únikom sa najlepšie bojuje nízkymi daňami a jednoduchými a vodotesnými pravidlami," dodal Richard Sulík, poslanec strany Európskych konzervatívcov a reformistov. 

Nové pravidlá by mali začať platiť už na budúci rok, lenže členské krajiny by mali mať ďalšie dva roky na to, aby ich prijali. 

Európsky parlament riešil aj plynovú krízu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy