Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotné sestry hodnotili uplynulý rok, ministra oznámkovali trojkou
Zdielať na

Zdravotné sestry hodnotili uplynulý rok, ministra oznámkovali trojkou

BRATISLAVA / Zdravotné sestry s blížiacim sa koncom roka bilancovali. Sú nespokojné so spustením elektronického zdravotníctva, výškou platov, ale aj nedostatkom kolegýň. Zároveň oznámkovali prácu ministra zdravotníctva.

Sestry ohodnotili prácu ministra zdravotníctva za uplynulý rok priemerne. "Dajme tomu taká horšia trojka," hovorí člen rady a prezídia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc. Dôvodom je nedostatočné mzdové ohodnotenie ich práce a chýbajúce kolegyne. 

Tatiana Hrindová, ktorú vymenovali do funkcie riaditeľky odboru ošetrovateľstva, teda tzv. ministerskej sestry, v auguste 2016, podala výpoveď. "Chápeme jej rozhodnutie, pretože byť v pozícii, kde nemôžete ovplyvňovať veci, je veľmi ťažké. Človek odborne zdatný a komunikačne zručný nenachádza zmysel v tejto práci, keďže sa nikam neposúvame," hovorí prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Ministerstvo zdravotníctva rozhodnutie Tatiany Hrindovej rešpektuje. "Táto pozícia bude následne obsadená uchádzačkou alebo uchádzačom, ktorý vzíde z výberového konania," dodáva hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Už o dva týždne by sa do systému elektronického zdravotníctva mali pripojiť všetky ambulacie. So sestrami vraj o tom nikto nehovoril. "Primárne sme neboli vôbec pozvaní k príprave elektornizácie zdravotníctva, aj keď sme sa k tomu vyjadrovali a povedali sme, že si nevieme predstaviť ako to bude fungovať bez sestier," hovorí Lazarová. "Aj sestry budú mať prístup do systému elektronického zdravotníctva v takom rozsahu, aby mohli riadne, podľa platnej legislatívy, vykonávať svoju prácu," tvrdí Eliášová.

Sestry dlhodobo vyzývajú ministra k stabilizácii počtu sestier a pôrodných asistentiek. Tento rok ich opäť viac stratili, ako získali nové. "Každoročne z registra odíde okolo tisíc sestier, pričom príde dvesto až tristo. Ten úbytok 700 sestier ročne je veľmi rýchly," upozorňuje Lazarová. Ministerstvo zdravotníctva už zákonom upravilo kompetencie sestier a poniektoré si aj finančne polepšia. Podľa nich je to vraj málo. "Najnáročnejšie je asi zlepšiť pracovné podmienky a zvýšiť mzdy. To je nápor na finančný rozpočet, ja tomu rozumiem, ale treba pochodpiť aj to, že ak tu nebudeme mať sestry, nebudeme mať ani starostlivosť." dodáva Lazarová.  Ministerstvo sa bráni, že mzdy sa sestrám zvyšujú každý rok. "Platy sestier sa každoročne upravujú na základe mzdového automatu," vysvetľuje Eliášová. 

Minulý rok sestry ohodnotili prácu ministra rovnako. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy