Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Iraku sa konala masová poprava. O život prišlo 38 ľudí
Zdielať na

V Iraku sa konala masová poprava. O život prišlo 38 ľudí

IRAK / Irak vyhlásil, že popravil 38 džihádistických ozbrojencov za teroristické útoky.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že všetci z odsúdených boli členmi tzv. Islamského štátu. Trest smrti vykonali vo väzení v meste Nasiriyah aj napriek tomu, že mnohé medzinárodné skupiny, obhajujúce ľudské práva, opakovane kritizovali trest smrti v Iraku a rovnako spôsob obvinení z terorizmu. Od 25. septembra to bola najväčšia masová poprava, kedy bolo obesených 42 ozbrojencov.

Organizácia Amnesty International uviedla pre bbc.com, že najnovšie hromadné popravy sú spojené s oslavami po irackom vyhlásení víťazstva nad Islamským štátom. Iracká vláda vyhlásila ukončenie konfliktu s Islamským štátom 10. decembra.

"Obete terorizmu si zaslúžia spravodlivosť, nie hromadné popravy vykonané po nedostatočných a unáhlených procesoch," povedala Lynn Maalouf, riaditeľka Amnesty International pre Stredný východ. Organizácia Human Rights Watch nedávno obvinila súdny systém zo "zlyhania v rozlišovaní" medzi lekármi, ktorí boli chránení vládou Islamského štátu a osobami zodpovednými za zločiny proti ľudskosti.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že odvolacie procesy boli vykonané pred poslednými popravami. Vedúci úradník uviedol, že minister spravodlivosti Haidar al-Zamil bol prítomný pri posledných popravách. Väzenie v Nasiriyahu bolo aj miestom predchádzajúcich masových popráv.

Irak popravil vlani najmenej 88 ľudí, čo je nárast oproti roku 2015, kedy bolo popravených 26 ľudí. Tí, ktorí boli odsúdení na smrť vo štvrtok, sú pravdepodobne väčšinou irackí občania, hoci jedna správa naznačuje, že je možné, že jeden z nich mal švédske občianstvo.

Členovia Islamského štátu nešetrili životmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy