Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd vzal otcovi syna deň po smrti matky
Zdielať na

Súd vzal otcovi syna deň po smrti matky

PRAHA / V priebehu dvoch dní prišiel 52-ročný muž o manželku aj dospievajúceho syna. Ženu mu vzala zákerná choroba. Deň po jej smrti súd na návrh sociálky rozhodol, že 16-ročného syna dostane do opatery jeho staršia sestra.

Muž síce so svojou manželkou nežil, ale s rodinou udržiaval pravidelný kontakt, so synom sa vídaval niekoľkokrát týždenne a chodili spolu na dovolenku. Keď žena ochorela na rakovinu, sprevádzal ju po vyšetreniach. V roku 2016, žiaľ, zomrela. Chlapcova sestra ihneď kontaktovala Orgán sociálnej právnej ochrany dieťaťa v Prahe s tým, že brata chce do opatery. 

"Sociálka ma vôbec nekontaktovala a nikto sa ani neobťažoval preveriť si, či je pravda, že som vraj niekoľko rokov preč a nikto nevie kde. Vôbec som netušil, čo sa chystá. Deň po smrti mojej ženy syn neprišiel do bytu a iba mi oznámil, že ide bývať k sestre," vraví zlomený muž. 

Obvodný súd v Prahe návrhu sociálky vyhovel, uvádza portál novinky.cz. "Neplnoletý sa sám vyjadril, že s otcom bývať nechce a  v starostlivosti sestry je spokojný," vysvetľuje svoje rozhodnutie súd. Otec sa ale nevzdal a predbežné opatrenie napadol u Mestského súdu v Prahe. Ten mu dal za pravdu. To ale u Obvodného súdu neprešlo. "Syna určite späť nedostanem, boj som dávno prehral kvôli systému. Všetko robím len preto, aby ďalší nedopadli ako ja," dodáva otec.  

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy