Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľký deň pre slovenského rodáka a miliardára. Povedie českú vládu
Zdielať na

Veľký deň pre slovenského rodáka a miliardára. Povedie českú vládu

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Na Pražskom hrade v stredu menoval prezident Miloš Zeman novú českú vládu. Predstaví mu ju slovenský rodák a český premiér Andrej Babiš.

Andreja Babiša minulý týždeň vymenoval prezident za premiéra. V stredu mu Zeman tiež "posvätil" novú českú vládu. "Prajem vám veľa šťastia, nenechajte sa nikým a ničím otráviť," poprial mu prezident.

Menšinová vláda Andreja Babiša nemá na ružiach ustlané, zatiaľ ju odmietli podporiť všetky ostatné parlamentné strany. Už na druhý deň Babiš letí do Bruselu na samit. "Celá politická reprezentácia, musíme byť na jednej lodi, bojovať za bezpečnosť našich ľudí, bojovať za bezpečnosť Európy všetkými prostriedkami a vlastne bojovať proti ilegálne migrácii,"  vraví novozvolený premiér.

Vláda má hneď niekoľko špecifík. Asi tou najhlavnejšou je, že v súčasnej dobe premiér Andrej Babiš má byť trestne stíhaný pre zneužitie európskej dotácie v kauze Bocianie hniezdo. Teraz čakajú už druhýkrát, či ho snemovňa vydá k trestnému stíhaniu. Babišová vláda bude žiadať snemovňu o dôveru 10.januára. Zatiaľ to ale vyzerá tak, že ju nedostane. Zeman mu ale prisľúbil druhú šancu s tým, že dostane aj viac času. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy