Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mariána Kotlebu obvinili z trestného činu extrémizmu
Zdielať na

Mariána Kotlebu obvinili z trestného činu extrémizmu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanca Národnej rady a predsedu Ľudovej strany - Naše Slovensko Mariána Kotlebu obvinili z trestného činu extrémizmu. Konkrétne ho obvinili z prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

Za tento trestný čin mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. 

Ako prvý priniesol informáciu o obvinení portál Pluska.sk, ktorý uvádza, že obvinenie súvisí s odovzdávaním šeku v hodnote 1488 eur. Podľa polície Kotleba zneužil charitu a prezentoval sympatie k hnutiu, ktoré v minulosti hlásalo rasovú, etnickú, národnostnú a náboženskú nenávisť. Polícia informácie následne potvrdila. 

Podľa informácií TV JOJ vyšetrovatelia vychádzali okrem týchto pomôcok aj z vypracovaného znaleckého posudku, ktorý preukazuje zámer. "Vyšetrovateľ vykonal najprv dokazovanie vo veci. V rámci toho dokazovania pribral znalca, ktorý sa vyjadroval k tomu, či tieto symboly v tom kontexte v akom boli použité sú prejavom a podporou hnutí, ktoré popierajú ľudskosť a dôstojnosť," uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Marián Kotleba sa k tejto téme vyjadril aj na tlačovej konferencii, kde uviedol, že zatiaľ nevie, čo je predmetom obvinenia voči jeho osobe. O obvinení sa podľa jeho slov dozvedel z médií, keďže mu obvinenie ešte nebolo doručené. 

Strana banskobystrického župana počas osláv výročia založenia vojnového fašistického slovenského štátu, pripravila svojim priaznivcom kultúrny program a obdarovala chudobné rodiny peniazmi, ktoré medzi sebou vyzbierali. Rozdelená suma predstavovala číslo, ktoré je v kruhoch neonacistov dobre známe – 1488 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy