Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci na Súdnom dvore Európskej únie vysvetľovali žaloby
Zdielať na

Slováci na Súdnom dvore Európskej únie vysvetľovali žaloby

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak Súdny dvor v Luxemburgu rozhodne v náš prospech, bude to mať podľa ministra vnútra Róberta Kaliňáka dopad hlavne do budúcnosti. Súdny dvor dnes začal pojednávať v prípade žaloby, ktorú podalo Slovensko a Maďarsko na Radu Európskej únie. Ministri vnútra totiž 22. septembra 2015 rozhodli o povinných kvótach na migrantov aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska.

V júni 2015 premiéri a prezidenti členských štátov EÚ rozhodli, že povinné kvóty sa budú prerozdeľovať na základe dobrovoľnosti, čo ministri už o niekoľko mesiacov porušili. "Samotnú nesprávnosť tohto rozhodnutia potvrdzuje reálny život. Keď sme pred dvoma rokmi hovorili, že to fungovať nebude, tak to ani nefunguje. Po takmer dvoch rokoch je relokovaných ani nie desať percent,“  povedal v stredu minister vnútra na rokovaní vlády.  

V stredu sa po dvoch rokoch Súdny dvor v Luxemburgu dostal k žalobe. Na rozhodnutie si musíme ešte počkať. "Ak by bolo toto rozhodnutie pozitívne v náš prospech, tak by to znamenalo, že nebolo dobre uplatňované a nemalo by sa uplatňovať ani v budúcnosti. Toto určite nie je posledná migračná kríza, ktorej čelíme, a nie je ani zažehnaná,“ uviedol Kaliňák.

Kaliňák tvrdí, že o povinných kvótach "v ružovom“ by mali ministri vnútra a spravodlivosti rokovať aj na najbližšej Rade 18. mája."Pre mňa je dôležité, čo sa deje na samotnej Rade a potom v júni v Luxemburgu. Aby projekty, ktoré boli úspešné, mali prednosť pred nie zmysluplnými politickými rozhodnutiami, ktoré mali byť len prázdnymi gestami,“ dodal na margo maltského návrhu.

Súvisiace články