Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Macronov volebný štáb mali napadnúť hackeri
Zdielať na

Macronov volebný štáb mali napadnúť hackeri

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Štáb víťaza prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku mali napadnúť hackeri napojení na Rusko. Odhalila to japonská protivírusová spoločnosť Trend Micro. Informáciu potvrdil šéf digitálnej sekcie Macronovej kampane Mounir Mahjoubi.

Všetky pokusy sa ale údajne podarilo odvrátiť. "Je to vážne, ale nikam neprenikli," povedal Mahjoubi. Útoky boli zaznamenané už vlani v decembri, ale v tej dobe nemal Macronov štáb o ich pôvode žiadne dôkazy. 

Nezávislá správa Trend Micro už vypočítava 160 pokusov o elektronickú špionáž proti rôznym cieľom. Hackeri sa napríklad pokúšali získať heslá k účtom členov Macronovho volebného štábu. 

Podľa japonskej firmy za útokmi stojí skupina, ktorá nesie meno Pawn Storm (Útok pešiakom, pozn.red.). Tú podľa amerických spravodajských riadia ruskí špióni. Rusko ale podobné obvinenie odmieta. 

​Francúzski experti starostlivo sledovali akékoľvek známky kyberútokov na prvé kolo volieb. Mnohí sa obávali, že sa zopakuje vlaňajší scenár, kedy sa Ruskom podporovaní hackeri údajne pokúšali ovplyvniť prezidentskú kampaň v USA. 

Obavy pretrvávajú aj pred druhým kolom francúzskych volieb, ktoré je naplánované na 7. mája, v ktorom sa Macron stretne so šéfkou krajnej pravice Marine Le Pen, s ktorou Moskva sympatizuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy