Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vzniká liberálno-konzervatívno-sociálna strana. Zakladá ju Mihál s Beblavým
Zdielať na

Vzniká liberálno-konzervatívno-sociálna strana. Zakladá ju Mihál s Beblavým

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Denník N priniesol informáciu o novovznikajúcej strane, ktorej zakladateľmi sú Jozef Mihál, ktorý prednedávnom opustil rady SaS, a Miroslav Beblavý, ktorý krátko po minuloročných voľbách vystúpil zo strany #SIEŤ. Pridalo sa k nim ďalších päť nezaradených poslancov NR SR.

Ako informuje Denník N, rozhodnutie založiť novú stranu padlo asi pred 2 týždňami, keď sa stretli siedmi nezaradení poslanci a zhodli sa, že nová strana je potrebná. Činia tak najmä s ohľadom na to, že ľudia z iniciatívy Progresívne Slovensko sa zatiaľ jasne nevyjadrili a nechcú už čakať na ich rozhodnutie.

Okrem Beblavého a Mihála sa pridali aj poslanci Zuzana Zimenová (ukončila spoluprácu so stranou #SIEŤ), Simona Petrík (vystúpila zo strany #SIEŤ), Katarína Macháčková (vystúpila zo strany #SIEŤ), Viera Dubačová (opustila hnutie OĽaNO) a Oto Žarnay (opustil hnutie OĽaNO).

Stranu chce táto sedmička založiť do roka, názov jej ešte nevymysleli. Chcú byť jasne proeurópski, dôraz kladú na odbornosť členov. V ekonomickej oblasti chcú byť na jednej strane liberálni s orientáciou na trhovú ekonomiku, ktorú treba na druhej strane vyvážiť silnou sociálnou funkciou štátu.

Miroslav Beblavý sa na svojej facebookovej stránke k založeniu strany vyjadril: "Najstrašnejšia veta v slovenčine znie: Zakladáme politickú stranu. Ak však rastúce množstvo občanov nemá koho voliť, treba s tým niečo robiť. Budeme tu pre tých, ktorí od politikov chcú len to, aby nekradli, svedomito pracovali a držali sa hodnôt Novembra 1989".

Do tohtoročných krajských volieb však nejdú: "Budeme podporovať rozumných ľudí, ktorí kandidujú za županov alebo poslancov. K voľbám sa budeme vyjadrovať, ale aktívne sa na nich nezúčastníme,“ povedal pre Denník N Mihál.

Pozrite si archívnu reportáž o odchode Jozefa Mihála zo strany Sloboda a solidarita.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy