Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Tisovom hrobe si pripomenuli 70. výročie jeho popravy, prišli aj Kotlebovci
Zdielať na

Na Tisovom hrobe si pripomenuli 70. výročie jeho popravy, prišli aj Kotlebovci

BRATISLAVA / Dve skupiny ľudí spomínali v utorok na prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 -1945 Jozefa Tisa v deň 70. výročia jeho popravy na  Martinskom cintoríne v Bratislave. Popoludní k jeho hrobu prišli viacerí poslanci NR SR za Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko.

​Jej predseda Marián Kotleba, ktorý kedysi zvykol chodiť na takéto spomienky, však neprišiel. Poslankyňa strany Natália Grausová označila Tisa za mučeníka slovenského národa. Podľa nej bol popravený justičnou vraždou na základe nespravodlivého rozhodnutia retribučného súdu.

"Iniciátorom vraždy bol zločinec Edvard Beneš," vyhlásila nad hrobom. Podľa Grausovej účastníci dnešného pochodu proti korupcii by mali prísť k Tisovmu hrobu a pokloniť sa mu, pretože on nikdy nevzal úplatok.

Modlil sa aj kňaz

Ďalší poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Ján Kecskés vyslovil vďaku Tisovi za vybudovanie slovenskej štátnosti, ktorá je médiami démonizovaná. "Sviečky by dnes mali horieť v každej slovenskej domácnosti," vyhlásil.

Pri hrobe boli aj ďalší poslanci ĽS NS Stanislav Drobný a Martin Krupa. Spolu s nimi sa pri hrobe zišlo približne 80 ľudí. Okrem prejavov odzneli aj modlitby za Tisa a hymna Slovenskej republiky z rokov 1939 -1945 Hej, Slováci.

Už predpoludním sa pri Tisovom hrobe zišlo približne 40 ľudí. Nad hrobom sa pomodlil za Tisa katolícky kňaz, ktorý pre neho vyprosoval od Boha Božie milosrdenstvo. Táto spomienka sa konala bez prejavov. Po naj nasledovala omša za Tisa.

Trest smrti

Bývalý predstaviteľ Matice slovenskej Stanislav Bajaník doniesol vodu a zem z talianskej Pijavy, kde padlo počas 1. svetovej vojny približne 600 Slovákov. Zem položil na hrob a polial vodou. Dôvodom je fakt, že Tiso počas tejto vojny pôsobil ako vojenský kňaz a vyprevádzal Slovákov, ktorí narukovali do rakúsko-uhorskej armády. Zo známejších osobností sa na tejto spomienke zúčastnila okrem Bajaníka len bývalá poslankyňa NR SR za HZDS Eva Zelenayová.

Tisovi 15. apríla 1947 vymeral Národný súd trest smrti za zločiny vlastizrady, kolaborácie z nacistickým Nemeckom, odstránenie demokratického poriadku, zavedenie fašistického režimu, spôsobenie škôd slovenskému národu, ako aj spôsobenie ujmy pre rasovú, národnú, náboženskú a politickú príslušnosť.

Rozsudok okrem iného menuje Tisovu spoluzodpovednosť za prijatie protižidovských zákonov, zriaďovanie koncentračných táborov na Slovensku, ako aj za deportácie a smrť desiatok tisícov Židov v nacistických koncentrákoch. Po tom, čo prezident Edvard Beneš odmietol Tisa omilostiť, bol ráno 18. apríla 1947 popravený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy