Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ukradol 70-tisíc, ktoré mal majiteľ ukryté v mrazničke. Po zlodejovi sa zľahla zem
Zdielať na

Ukradol 70-tisíc, ktoré mal majiteľ ukryté v mrazničke. Po zlodejovi sa zľahla zem

HUMENNÉ / Zmizli desiatky tisíc eur a s nimi aj páchateľ. Zlodej ukradol v Humennom 70-tisíc eur, ktoré mal majiteľ ukryté v mrazničke. Policajti páchateľa našli, obvinili, prokurátor ho obžaloval a súd vydal trestný rozkaz. A tu sa prípad zasekol - rozsudok mu nevedia doručiť. Po zlodejovi sa zľahla zem.

Večerné popíjanie skončilo ráno šokom. Hoci to mohol byť na prvý pohľad byť dokonalý úkryt, páchateľ bol šikovnejší. Keď majiteľ zistil, že mu peniaze chýbajú, nahlásil to polícii. Snažili sme sa s ním spojiť opakovane, no bezúspešne. Podľa zdroja TV JOJ sa mal k takej sume dostať cestou dedičstva. "Ide o sumu prevyšujúcu 70-tisíc eur," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

​Vyšetrovanie prípadu policajti ukončili, spis posunuli na prokuratúru a tá obžalobu predložila súdu. Hoci vo veci bol vydaný trestný rozkaz ešte v novembri minulého roku, stále nie je právoplatný. Osobu, ktorá si desiatky tisíc eur mala prisvojiť, sa týždne nedarí nájsť. "Obvinený sa nemôže donekonečna vyhýbať doručovaniu písomnosti, to platí aj pre trestný rozkaz," uviedol advokát Milan Ficek.

Pri trestnom rozkaze navyše nemožno uplatniť fikciu doručenia, teda nemôže sa stať, že sa stane právoplatným napriek tomu, že si ho obvinený neprevzal. "Vo veci prebiehajú procesné úkony v súčinnosti s doručovaním obvinenému, aktuálne za súčinnosti polície," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. "Súd potom postupuje tak, že sa snaží doručiť písomnosti všetkými možnými kanálmi - či už na adrese, na prechodných bydliskách, prostredníctvom polície či zamestnávateľa," priblížil Ficek.

Advokát vysvetľuje, že ak sa to napriek tomu nepodarí, proti obvinenému sa začne konanie ako proti ušlému. "Vtedy sa mu ustanoví zástupca - advokát, ktorému bude súd následne doručovať všetky písomnosti," vysvetlil Ficek.

Súvisiace články