Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Mesiac po tragédii na univerzite v Prahe si uctia obete streľby, čiastočne sa otvorila Filozofická fakulta
Zdielať na

Mesiac po tragédii na univerzite v Prahe si uctia obete streľby, čiastočne sa otvorila Filozofická fakulta

Zdroj: TASR

PRAHA / Mesiac po tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej sa v nedeľu 21. januára čiastočne a zatiaľ len na niekoľko hodín pre študentov a vyučujúcich otvorila hlavná budova na námestí Jána Palacha v centre Prahy, kde študent školy vlani 21. decembra zastrelil 14 ľudí a potom sám seba. Súčasťou podujatia nazvaného Pootvorenie fakulty, na ktorú sa vopred registrovalo vyše 300 študentov, sú miniprednášky, výmena kníh či hudobné vystúpenia.

Zástupcovia fakulty a univerzity pred otvorením budovy novinárom povedali, že cieľom akcie je pomôcť vrátiť sa po tragédii k akademickému životu a spoločne sa vyrovnať s tým, čo sa pred Vianocami v budove stalo. "Uvedomujeme si, že otvárame dnes len časť vyvýšeného prízemia a  len na časť dňa , ale je to pre nás obrovský krok k uzdravovaniu," uviedla dekanka filozofickej fakulty Eva Lehečková. Teší sa, že po mesiaci zase fakulta, ktorá podľa nej bola mesiac "domom ticha", zase aspoň na chvíľu ožije. Rektorka Univerzity Karlovej Milena Kráľíčková poďakovala študentom, ktorí sa podieľali na organizácii nielen dnešnej akcie, vedenia fakulty za otvorenosť a ústretovosť a ostatným vysokým školám aj verejnosti za podporu.

Vedenie univerzity odpovedalo na otázky novinárov:

Výučba v letnom semestri má aj v hlavnej budove FF UK okrem štvrtého poschodia, ktoré je najviac poničené, začať 19. februára. Výučba zo štvrtého poschodia sa zatiaľ presunie do iných budov. Pri policajnom zásahu na fakulte bolo zničených bezmála 140 dverí, ktoré sú nefunkčné a bude treba opraviť, čo si vyžiada niekoľko miliónov korún.

Časť hlavnej budovy fakulty bude dnes otvorená od 11.30 do 16.00 h, fotoreportéri ani novinári v tomto čase nebudú mať dovolené do budovy vstupovať. Prodekan FF UK Martin Pehal novinárom povedal, že všetky dnešné akcie sú zamerané na pietne pripomenutie udalostí z 21. decembra, ktoré si vyžiadali 14 obetí z radov študentov a pedagógov a 25 zranených. Čiastočné otvorenie fakulty podľa neho vychádza z odporúčaní psychológov, podľa ktorých návrat na miesto streľby je dôležitou súčasťou uzdravovania.

Pripravený je aj program pre verejnosť na námestí Jána Palacha a vo foyer susednej Vysokej školy umeleckopriemyselnej (UMPRUM).Tam sa záujemcovia môžu zapojiť do spracovania vosku z niekoľko tisíc sviečok, ktoré ľudia zanechali na pietnych miestach pri sídle fakulty aj pred Karolinom. Pri ohnisku na námestí, kde hodinu pred poludním začala pietna pripomienka, sa budú ľudia môcť zapojiť do spoločnej tvorby dočasnej pietnej voskovej skulptúry nazvanej Spoločná krajina pod vedením študentov z UMPRUM.

​Na námestí vznikli provizórne mobilné miestnosti. V jednej z nich budú študenti a akademici fakulty môcť získať podrobné informácie o aktuálnych opatreniach, ktoré sa týkajú štúdia, fungovania dekanátu alebo foriem výučby.

Fakulta po tragickej streľbe zrušila výučbu do konca zimného semestra a v januári sa na pomoc ľuďom zo školy aj na pomoc verejnosti vyrovnať sa s tragickou udalosťou začali konať rôzne akcie v rámci Mesiaca pre fakultu. Súčasťou mesačnej iniciatívy je aj udržiavanie pietneho ohňa na námestí, ktorý má horieť celý január. Starajú sa o neho študenti fakulty. Mesačnú iniciatívu ukončí 30. januára koncert vo Dvořákovej sieni Rudolfina.

​Streľba na univerzite v Prahe je najtragickejšia v histórii ČR

Streľba v univerzitnej budove na námestí Jána Palacha na Starom Meste, ku ktorej došlo vo štvrtok 21. decembra 2023, je najtragickejším podobným prípadom v histórii Českej republiky. Páchateľ na mieste zabil 13 ľudí, štrnásta obeť zomrela neskôr v nemocnici. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, väčšina už ale mohla nemocnice opustiť.

Podľa polície strieľal dvadsaťštyriročný študent fakulty z obce Hostouň na Kladensku, kde bol tiež nájdený jeho mŕtvy otec. Polícia mladíka najprv na základe balistiky spojila tiež s prípadom dvojnásobnej vraždy v Klánovickom lese na okraji Prahy z 15. decembra.

Zábery z policajného zásahu v Prahe sú naozaj desivé:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy